מהן החניכיים ואיך הן עובדות?
החניכיים הן רקמה רכה שמקיפה את השיניים ומספקת מעין שכבת איטום עוטפת סביב הבסיס של השיניים. שכבה זו משמשת לשמירה גם על שורשי השיניים ועל מבנה העצם התומכת. התפקיד העיקרי של החניכיים, אם כן, הוא תמיכה והגנה – הן חוסמות כניסת חיידקים ושומרת מפני פציעות.
החניכיים בנויות מרקמת חיבור צפופה, שמסייעת לעגן את השיניים לעצם התומכת. הרקמה מכוסה רירית לחה, שמסייעת למנוע הידבקות מזון בזמן לעיסה. חניכיים בריאות נראות מוצקות, צבען ורוד בהיר ויש להן מרקם גבשושי מעט.
בריאות חניכיים טובה הולכת יד ביד עם בריאות פה איתנה. יש להן תפקיד מסייע במניעת עששת, על ידי כך שהן מונעות כניסת חיידקים לחלק התחתון של השיניים. בנוסף, לחניכיים משמעות אסתטית בלתי מבוטלת. הן מעניקות אסתטיקה ויופי לחיוך ומראה נעים לעין.
מהם הגורמים לדימום בחניכיים ומהי משמעותו?
דימום מהחניכיים הוא לעתים קרובות סימן לכך שמשהו לא בסדר בבריאות הפה. זה יכול להיות סימפטום של מחלת חניכיים, המציין כי החניכיים מודלקות או חולות. בשלבים המוקדמים של דלקת חניכיים, החניכיים הופכות אדומות, נפוחות ועלולות לדמם במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי.
אם המצב לא מטופל הוא יכול להוביל לדלקת חניכיים חמורה. משמעות הדבר היא שהזיהום כבר מתחיל לפגוע בעצם וברקמת החיבור התומכת, שמסייעת לעגן את השיניים ביציבות במקומן.
מלבד מחלת חניכיים דלקתית, בנוסף דימום מהחניכיים יכול להיות סימפטום של בעיות בריאותיות מסוגים אחרים. למשל חניכיים מדממות עשויות להצביע מחסור משמעותי בוויטמינים (למשל חוסר בוויטמין C או ויטמינים אחרים).
כמו כן זה עשוי להעיד על שינויים הורמונליים, כדוגמת כאלה המתרחשים במהלך ההיריון. בנוסף, דימום כזה עשוי לרמז על קיומה של מחלות כמו סוכרת או תוצאת לוואי של שימוש בתרופות כגון הסוגים שמטרתם לדלל את הדם.
גורמים נפוצים לדימום מהחניכיים:
- היגיינת פה לקויה היא הגורם השכיח ביותר לדימום מהחניכיים. צחצוח לקוי ואי שימוש בחוט דנטלי מובילים להצטברות של פלאק – שכבה ניכרת של חיידקים. עם הזמן, הפלאק מתקשה והופך לאבנית שגורמת לגירוי של החניכיים, לתהליך דלקתי וכן לדימום.
- דלקת חניכיים, מחלת חניכיים שנגרמת מהיווצרות פלאק ואבנית, מובילה לחניכיים אדומות ונפוחות ועליה בנטייה לדימום.
- תרופות כגון מדללי דם עשויות להגביר נטייה לדימום מהחניכיים.
- סוכרת, שינויים הורמונליים, מחסור בוויטמינים, גורמים לחניכיים רגישות ומדממות.
- צחצוח אגרסיבי ושימוש במברשת שיניים עם זיפים קשים מאוד עשויים לגרום דימום בחניכיים.
- ניקוי שיניים על ידי שיננית או טיפולי שיניים שונים עשויים לגרום לדימום זמני בחניכיים.
5 טיפים לעצירת דימום מהחניכיים
דימום מהחניכיים עלול לגרום לאי נוחות רבה ולאי נעימות. חמשת הטיפים הללו יכולים לעזור בעצירת דימום מהחניכיים:
- גורם מרכזי שתורם למניעת דימום חניכיים הא שמירה על היגיינת פה טובה ובקביעות. צחצוח שיניים פעמיים ביום במברשת רכה בליווי השימוש הנכון בחוט דנטלי, יסייעו להסיר פלאק וחלקיקי מזון מבין השיניים ומסביבת החניכיים.
- השתמשו במי פה בעלי כושר חיטוי. שטיפת פה תורמת להפחתת הפלאק ומשלימה את הצחצוח. מי פה גם קוטלים חיידקים שגורמים לזיהומי חניכיים.
- תזונה מאוזנת עשירה בוויטמינים ומינרלים תורמת לבריאות החניכיים. כמו כן חומרים מזינים מסייעים בתהליכי הריפוי בחניכיים. במקביל רצוי להפחית צריכת חטיפים ומשקאות ממותקים.
- עישון ידוע כמזיק לבריאות החניכיים. הוא גם מחליש את המערכת החיסונית, כך שהיא פחות יעילה בהתמודדות עם דלקת חניכיים. לכן, למעשנים – כדאי להשתדל להפסיק.
- בקרו בקביעות אצל רופא השיניים. הסרת אבנית ובדיקות מעקב בקביעות יאפשרו לרופא לזהות ולטפל בסימנים מוקדמים של מחלות חניכיים. רפואה מונעת היא תמיד בחירה נבונה ומועילה.
עושי לעניין אתכם | הטיפול בדלקת חניכיים >>
כיצד עישון וכיצד היגיינת פה לקויה משפיעים על בריאות החניכיים?
עישון
לעישון יש השפעה שלילית עמוקה על בריאות החניכיים. הרגל זה פוגע בזרימת הדם לחניכיים, וזה עלול להשפיע על תהליך הריפוי ועל יכולת הגוף להילחם בזיהומים לרבות מחלת חניכיים.
מעשנים נוטים יותר לפתח מחלת חניכיים, ומצבם נוטה להיות חמור יותר ביחס אל הלא מעשנים. רעלים הכרוכים בעישון מעוררים תהליכי דלקת, מחלישים את המערכת החיסונית וכן מחלישים את עמידות החניכיים ותורמים לדלקות וזיהומים.
היגיינת פה ירודה
היגיינת פה ירודה ידועה כגורם מרכזי המשפיע לרעה על בריאות החניכיים. ללא צחצוח עקבי ויעיל, ישנה הצטברות מואצת של פלאק על השיניים ועל החניכיים.
פלאק שהוא שכבה של חיידקים, יכול להתקשות לאבנית עקשנית הגורמת לגירויים בחניכיים ולהתחלה של דלקת. אם לא מטופלים בכך, תתפתח צורה חמורה יותר של מחלת חניכיים שיכולה להוביל לאובדן שיניים וסיבוכים בריאותיים אחרים.
שמירה על היגיינת פה בקביעות מסייעת למניעה של מחלות חניכיים – הסרה של פלאק באמצעות צחצוח, שימוש בחוט דנטלי ושטיפת פה חשובים בשמירה על בריאות החניכיים ולמניעת התקדמות מחלת חניכיים.
מה קורה אם לא מטפלים בדימום בחניכיים?
אם החניכיים המדממות אינן מטופלות, ההשלכות יכולות להיות משמעותיות. בתחילה דימום חניכיים שלא מקבל טיפול עלול להוביל להתקדמות של דלקת חניכיים קלה. מצב זה מאופיין, כאמור, בחניכיים אדומות, רגישות ומדממות.
ללא טיפול, דלקת חניכיים תחמיר ותתפתח מחלת חניכיים חמורה יותר. דלקת חניכיים מתקדמת כבר משפיעה לא רק על הרקמה הרכה הנראית לעין אלא גם על העצם התומכת ועל הרקמות התומכות בשיניים. כתוצאה מכך ניתן להבחין בנסיגת חניכיים, שיניים שמתחילות להתרופף ובסופו של דבר אובדן של שיניים.
בנוסף, מחלות חניכיים לא מטופלות נמצאו במחקרים כקשורות עם שלל בעיות בריאותיות. מחקרים מצביעים על קשר בין מחלות חניכיים כרוניות ומתמשכות לבין החמרה של מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות נשימה וכן עליה בסיכון בהיריון.
חיידקים מהחניכיים עלולים לחדור לזרם הדם, ולאחר מכן להשפיע על מערכות ואיברים נוספים בגוף. אי לכך, הזנחת החניכיים המדממות עלולה להיות בעלת השלכות מרחיקות לכת.
מתי נצטרך לפנות לטיפול רפואי במקרה של חניכיים מדממות?
במצבים מסוימים כפי שנתאר מיד, חשוב לפנות לבירור נוסף או לטיפול רפואי עקב דימום בחניכיים. אמנם דימום מזדמן ומינורי עשוי שלא להוות סיבה לדאגה, אך ישנם מקרים שבהם רצוי מאוד להתייעץ עם רופא השיניים או רופא כללי, בהקדם. למשל:
- כאשר חווים דימום מתמשך - אם החניכיים מדממות בקביעות חשוב לגשת לרופא השיניים. דימום מתמשך יכול להיות סימן מובהק למחלת חניכיים או לבעיות אחרות.
- החמרה בתסמינים - אם הדימום מלווה בתסמינים כגון כאב עז, נפיחות חריגה, מוגלה, מומלץ להתייעץ ללא דיחוי עם רופא השיניים.
- מחלות רקע - אנשים עם מצבים בריאותיים כגון סוכרת, צריכים לפנות לבירור רפואי מיידי אם הם רואים דימום חניכיים. כך גם חולים הנוטלים תרופות כגון מדללי דם.
- החמרה לאחר טיפולי שיניים – פעמים רבות צפוי דימום קל לאחר טיפולי שיניים וזה טבעי. אם הדימום מחמיר או לא נפסק, יש לפנות לבירור נוסף בהקדם.
- תסמינים נוספים - אם דימום חניכיים מלווה בתסמינים כגון שטפי דם, דימום מהאף או עייפות מוגברת, זה עשוי להצביע על מצב רפואי שמחייב בירור כמה שיותר מהר.
זיכרו, טיפול ובדיקה כיום, מונעים תוצאות לא רצויות בעתיד. לייעוץ נוסף, טיפול וקביעת תורים, מרפאת השיניים של ד"ר שוורץ עומדת לרשותכם.
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ: