במדריך שלפניכם, נציג לפניכם את כל מה שרציתם לדעת על השתלת שיניים. לאחר מאמר זה תוכלו להבין מהו תהליך ההשתלה, ממה עשויים השתלים, מהן שיטות ההשתלה העיקריות, איך נערכים ומתכוננים להשתלה ועוד.
צפו בסרטון: ד״ר שוורץ מסביר על השתלת שינים>>
מהי השתלת שיניים ומהם שתלים דנטליים?
יתכן ששמעתם מחברים אודות השתלת שיניים ביום אחד או אודות השתלת שיניים בכל הפה. אבל מה עומד באמת מאחורי הדברים? בואו נעשה סדר. שתלים דנטליים הם למעשה תחליף של שורשים לשיניים. השתלים בנויים מטיטניום, ומטרתם ליצור בסיס איתן לשיניים חלופיות שנראות, מרגישות ומתפקדות כמו השיניים הטבעיות לכל דבר.
את השתלים ממקמים במקומם בניתוח ללסת, לפני חיבורן של שיניים חלופיות. בניגוד לשיניים תותבות נשלפות, שתלים דנטליים מקובעים היטב למקומם, כמעט כמו שיניים רגילות וטבעיות. נקודה מרכזית טמונה ביכולתם של השתלים להתמזג בתהליך טבעי עם עצם הלסת. כך נוצרת תמיכה יציבה לשיניים המושתלות.
כמה דברים חשובים:
- שתלים דנטליים יכולים להחזיק מעמד לכל החיים, אם תקפידו על טיפול נאות ובדיקות סדירות במרפאת השיניים.
- שיניים מושתלות זקוקות לטיפול רגיל, כפי שאתם מכירים היטב – צחצוח יום יומי, רצוי גם שימוש בחוט דנטלי.
- השתלת שיניים נחשבת לפתרון הטוב ביותר לאנשים שאיבדו שן או שיניים, מכל סיבה שהיא, בשל שימור עצם הלסת ומניעת נזק לשיניים בריאות סמוכות לאזור המושתל.
כיצד פועלים שתלים דנטליים: הבנת ההליך ומרכיביו
השתלת שיניים דורשת שיתוף פעולה בין מטופלים לרופאים.
מה שמטופלים יכולים לצפות מהתהליך:
לאחר שרופא השיניים הגיע למסקנה שהשתלת שיניים היא התהליך האופטימלי לבריאות הפה (והנפש) של המטופל, הוא יסביר למטופל את ההבדלים בין:
- שתלים אנדוסטליים לעומת חובקים
- שתלי טיטניום לעומת זירקוניה
- טכניקה מסורתית מול השתלות שיניים ממוחשבות
לפי מה שסוכם ביניהם, רופא השיניים יסביר את התהליך לפרטיו, ויענה על שאלות המטופל על מנת שהוא יבין בבירור מה קורה.
ישנם מספר שלבים בסיסיים במהלך ההשתלה, בהתאם לטכניקה שהוחלט עליה:
- המנתח ירדים את פיו של המטופל בהרדמה מקומית.
- המנתח יעשה חתך בחניכיים של המטופל כדי לחשוף את העצם מתחת.
- אם מחדירים שתל אנדוסטלי, המנתח ישתמש במקדחה מיוחדת כדי ליצור מרווח בעצם הלסת עבור השתל.
- המנתח יניח את השתל בתוך החור ויאבטח אותו.
- בהתאם לסוג והטכניקה, המנתח עשוי לחזור על התהליך מספר פעמים במקומות שונים.
- המנתח יסגור את כל החורים בתפר אחד עד שניים.
מתי נדרשת השתלת שיניים?
השתלת שיניים נדרשת כאשר לא רוצים להסתפק בפתרונות פחות טובים, כמו שיניים תותבות. זה פתרון טוב למשל למי שאיבדו שיניים עקב מחלת חניכיים, בשל פציעה או מסיבה אחרת. זוהי חלופה נוחה, בריאה וטבעית למראה, הרבה יותר מאשר שיניים תותבות נשלפות. יודגש כי זהו פתרון יציב ששומר על בריאות עצם הלסת, מקל על לעיסה, מאפשר דיבור טבעי ומחזק ביטחון עצמי.
כדאי לציין כי שיניים תותבות רגילות לעיתים אינן נוחות, לפעמים מפריעות ומציקות ואף גורמות לכיבים. לעומת זאת, שיניים מושתלות דומות מאוד במראה ובפונקציונליות שלהן, לשיניים הטבעיות.
באילו מצבים מומלץ להשתיל שיניים חדשות?
השתלת שיניים יכולה לעזור במקרים כמו:
שיניים חסרות:
השתלת שיניים משמשת להחלפת שן חסרה אחת או יותר. זה יכול לעזור לשפר את מראה החיוך ולהחזיר את תפקוד הלעיסה והדיבור התקין.
שיניים שבורות או פגומות:
אם שן שבורה או פגומה ללא תקנה, ייתכן שיהיה צורך לעקור אותה ואז ניתן להחליפה בשתל דנטלי.
מחלות חניכיים או עששת חריפה:
עלולות לגרום לשיניים להתרופף ולנשור.
שיניים תותבות:
אם למטופל יש שיניים תותבות שאינן נוחות או לא מתאימות, ניתן להמליץ על השתלות שיניים כדי לספק פתרון יציב וקבוע יותר.
טראומה שנגרמה לשיניים:
פציעה או תאונה או כל דבר אחר שגרם לאובדן שיניים בפה.
חשוב לציין שלא כולם מועמדים להשתלת שיניים, ויש צורך בהערכה יסודית של רופא שיניים כדי לקבוע מהי תוכנית הטיפול הטובה ביותר עבור הצרכים הספציפיים של הפרט.
אילו הכנות נדרשות לקראת השתלת שיניים?
הכנה לניתוח השתלת שיניים כוללת:
- בדיקת שיניים מקיפה, צילומי רנטגן והדמיות נוספות לפי הצורך.
- שיחה מקיפה עם הרופא, לגבי ההיסטוריה הרפואית, מצבים רפואיים מיוחדים, שימוש בתרופות.
- בניית תוכנית טיפול מותאמת אישית, על פי גיל, מצב בריאות, מצב עצם הלסת שלכם.
- לפני הטיפול ייעשו הכנות מתאימות נוספות על פי סוג ההרדמה או הטשטוש הנדרשים, זאת בהתאם למורכבות תהליך ההשתלה ולצרכי המטופלים.
- במידה ותגיעו עם רכב פרטי, זיכרו לדאוג מראש לליווי, שכן יתכן שלא תוכלו לנהוג לאחר ההשתלה.
מהם שלבי תהליך השתלת השיניים?
הצלחת תהליך השתלת השיניים נשענת על ביצוע כמה שלבים נדרשים, בזה אחר זה.
- שלב היעוץ – בדיקה יסודית של בריאות הפה, בשילוב צילומים פנורמיים או אחרים לפי הצורך. רופא השיניים בודק היטב מהו מצב עצם הלסת, הסינוס וכל היתר. הרופא יבקש לדעת נתונים רפואיים אישיים נוספים, לשם תכנון מיטבי של הליך ההשתלה, התאמת סוג ההרדמה וכיוצא בזה.
- שלב העקירה – אם השתל הדנטלי נועד להחליף שן פגומה, רקובה או שבורה, נדרשת עקירה. לרוב, העקירה תחת הרדמה מקומית ולאחר מכן נדרשת החלמה לפני המשך התהליך.
- לאחר ההחלמה מגיע שלב של השתלת עצם – במידה ועצם הלסת דקה, לא מספיק צפופה או שהיא פריכה, ייתכן שיהיה צורך בהשתלת עצם. זאת אומרת שימוש בעצם ממקור עצמי או ממקור מן החי או סינטטי. החלמה לאחר שלב כזה יכולה להתארך בכמה חודשים נוספים.
- ביצוע ההשתלה הדנטלית – שתל הטיטניום דמוי הבורג ימוקם בלסת, היכן שחסרה השן הטבעית. לאחר החדרת השתל, מחכים להחלמת האזור ואיחוי השתל עם עצם הלסת הטבעית. נדרשת המתנה של חודשים לפני השלב הבא.
- השלמת ההליך – לאחר ייצור הכתר המלאכותי (כותרת השן), הכתר מחובר אל השתל. כותרת השן המלאכותית מדמה באופן מצוין את השן הטבעי, גם ברמת הצבע והגוון.
שיעור ההצלחה של השתלת שיניים
שיעור ההצלחה של השתלה דנטלית תלוי בגורמים רבים. ככלל, חל שיפור עצום באחוזי ההצלחה המקובלים כיום. על פי הספרות הרפואית, השיעור מגיע עד לרמה של 98%.
הצלחת השתל תלויה לא רק באיכות ההשתלה והשתל אלא גם באורח החיים של המטופלים. הקפידו על שגרת היגיינת פה קפדנית כדי לשפר את תוחלת החיים של השתל. הימנעות מעישון, מעלה מאוד את סיכויי ההצלחה. ביקורת לאורך התהליך ואחריו אצל רופא השיניים, חשובה גם היא.
הסוגים העיקריים של שתלים השתלות שיניים
שתלים אנדוסטליים הם הסוג הנפוץ והעיקרי בהשתלות שיניים כיום. שתלים אלה עשויים חומר עמיד במיוחד (מטיטניום) ונראים כמו ברגים או דיבלים קטנים. מטרתם לעגן את כותרת השן במקומה. שתלים מסוג זה נועדו למטופלים שנמצאים כבעלי צפיפות עצם לסת גבוהה ובריאות כללית טובה. הסיבה היא שהשתל נזקק לשכבת עצם מספקת כדי להחזיק ולתמוך בו.
שתלים שנקראים תת פריאוסטיאליים הם הסוג שבו עושים שימוש כאשר שתלים אנדוסטאליים אינם מתאימים. כלומר, משמשים בעיקר למטופלים ללא עצם לסת מספקת, אשר אינם יכולים או שאינם רוצים לעבור השתלת עצם או הרמת סינוס.
במקום לחבר את השתלים לתוך עצם הלסת, שתלים אלה מורכבים ממסגרת מתכת שאותה מציבים מתחת לחניכיים, מעל עצם הלסת. ההחלמה לאחר הניתוח נועד לאפשר לחניכיים להחלים תוך כדי התקבעות של המסגרת אל עצם הלסת.
לאחר הריפוי, מחברים את השיניים המלאכותיות למקומות ייעודיים על גבי המסגרת, אשר נותרו בולטים מעל החניכיים. למחוסרי עצם לסת ניתן לבצע תהליך אחד, שנקרא השתלה בזאלית. השתלים מחוברים אל העצם הבזאלית, שאיננה נוטה להיספג ולהיחלש ולכן גם מתאפשר העמסה מידית וקיצור זמן ההחלמה.
אילו שיטות קיימות להשתלת שיניים?
מחלקים את השיטות להשתלת שיניים לפי מיקומו של השתל:
שתלים דנטליים אלו ממוקמים ישירות לתוך עצם הלסת. הם עשויים בדרך כלל מטיטניום ומעוצבים כמו ברגים קטנים. אנדוסטאל היא השיטה הנפוצה ביותר של השתלות שיניים מכיוון שהיא מגנה על עצם הלסת של המטופל מהידרדרות עם הזמן. שתל אנדוסטלי דורש נפח עצם מספיק טובה להחדרה. מטופלים עם צפיפות עצם נמוכה יזדקקו להשתלת עצם כדי לחזק את הלסת לפני ההליך.
שתלים דנטליים אלו ממוקמים מתחת לחניכיים אך על עצם הלסת או מעליה. שתלים אילו משמשים בדרך כלל מטופלים שאין להם מספיק עצם לסת טבעית בריאה כדי לתמוך בשתל אנדוסטלי, ואינם יכולים או רוצים להשלים השתלת עצם כדי לבנות מחדש את עצם הלסת.
אפשר לחלק את שיטות השתלת השיניים לפי הטכניקות:
טכניקת שתלים מסורתית
תתחיל בדרך כלל עם שתל אנדוסטלי המחולק ל-3 חלקים: השתל עצמו שהוא בורג שמניחים אותו בלסת והוא מתפקד כשורש מלאכותי, ואז יש את המבנה המחבר שנקרא ה-abutment. הוא נצמד לחלק העליון של השתל ויחזיק בהמשך את הכתר או השן החדשה. לאחר שהשתל החלים במשך מספר שבועות, כתר שהוכן בהתאמה אישית לשיניים האחרות של המטופל מוצמד למבנה להשלמת השתלת השיניים. חשוב להדגיש שהטכניקה הזו עובדת בשלבים ויש צורך בזמן ריפוי ביניהם, לכן התהליך כולו עלול לקחת מספר חודשים.
שתלים דנטליים בהעמסה מיידית
בשיטה זו הרופאים מניחים שן זמנית על השתל מיד לאחר שהחדירו אותו. השתלות שיניים מסורתיות דורשות תקופת ריפוי לפני הנחת הכתר. טכניקת ההעמסה המיידית משלבת שן זמנית - שבסופו של דבר מוחלפת לכתר לטווח ארוך - מיד לאחר הניתוח. במובן מסוים, זה מאפשר למטופלים לבצע השתלות שיניים ביום אחד. טכניקה זו עשויה להיות אופציה אם למטופל יש מספיק עצם טבעית והשתל מאובטח במיוחד.
מיני שתלים דנטליים
מיני שתלים קרובים לגודל של קיסם. החדרת מיני שתלים היא זעיר פולשנית ומשמשת בדרך כלל לייצוב תותבות נמוכות. אם למטופל חסרות שיניים רבות והוא משתמש בתותבות, מיני שתלים דנטליים עשויים לעזור לשמור על התותבות במקומן במידה רבה יותר. הם בדרך כלל אינם מחליפים שתלים רגילים מכיוון שהם אינם יכולים לעמוד בלחץ המלא של אכילה ונשיכה.
שתלי "אול און 4" - שתלי All-on-4
עשויים להוות פתרון למטופלים שחסרים להם רוב או כל השיניים העליונות או התחתונות. טכניקה זו מספקת שתלים דנטליים לפה מלא תוך שימוש בארבעה שתלי טיטניום בלבד בעצם הלסת. זו עשויה להיות אפשרות טובה עבור מטופלים שיש להם צפיפות עצם לסת מספקת כדי לתמוך בקשת שיניים מלאה. למרות ששתלי All-on-4 יכולים להיות נוחים, הם לא מתאימים לכולם.
האם קיימות תופעות לוואי או סיבוכים לטיפול השתלת שיניים?
לניתוח השתלת שיניים יש סיכונים ותופעות לוואי כמו בכל הליך כירורגי. יש לציין כי אלה נדירים ובדרך כלל אינם חמורים וחולפים תוך התערבות קלה. תופעות לוואי נפוצות כוללות נפיחות בחניכיים ובאזור הפה, דימום קל, כאב באזור המושתל, שטפי דם פנימיים בחניכיים. אלה מצבים נורמליים לאחר הניתוח, האזור מחלים והכל חולף לרוב בימים ספורים.
סיבוכים מעבר לזה, שחשוב לומר כי אינם נפוצים, כוללים למשל זיהום, פגיעה בשן סמוכה, נזק עצבי שיכול לגרום לכאב, לעיתים חוסר תחושה או עקצוץ בחניכיים, בפה, לעיתים בעיות בסינוסים (בהשתלה בלסת עליונה). רוב הסיבוכים ניתנים לטיפול והחלמה מלאים, במיוחד כאשר ניגשים בהקדם לקבלת הטיפול ולא דוחים זאת.
סיבוכים שעלולים לגרום לכשל בשתל:
- שתל רופף - שתל שהשתחרר; כנראה הסיבוך השכיח ביותר. הסיבה לרוב היא שעצם הלסת אינה חזקה מספיק כדי להחזיק את השתל.
- זיהום - מקום השתלה יכול להיות מודלק ולהזדהם, ולגרום לכאבים ואף לחום. זיהומים נוטים להתרחש זמן קצר לאחר ביצוע הניתוח.
- דימום - במקרים מסוימים השתלה תגרום לדימום. אם הדימום לא מפסיק, זה עלול לגרום לבעיות מקלקול קיבה ועד אנמיה. ברוב המקרים, ניתן לעצור את הדימום בהתערבות של כירורגית תוך שמירה על השתל במקומו.
- מיקרו-תנועה - לפעמים השתלים יכולים לזוז ממש מעט (מיקרו-תנועה). זה יכול לגרום לתחושת לחץ בשיניים סביב השתל, או לתזוזה בשתל שניתן לראות כאשר מסתכלים במראה. זהו סימן אזהרה מוקדם לכך שהשתל עלול להשתחרר.
- נזק לעצבים - במקרים נדירים מאוד השתל קרוב מדי לעצב, וגורם לנזק. סימנים לנזק עצבי כוללים חוסר תחושה או עקצוץ בלשון, בחניכיים, בשפתיים ובפנים. הסרת השתל עשויה לתקן את הבעיה.
עקבו בקפדנות אחר כל הוראות לאחת הניתוח, שקיבלתם מהרופא. זה מקטין מאוד סיכון לסיבוכים וגם יקצר את זמן ההחלמה.
המשיכו להגיע לבדיקות שיניים קבועות, לבחינת בריאות השתל, ניטור החלמה וכן לצורך השקט הנפשי שלכם.
זמן ההחלמה לאחר השתלת שיניים
רבים מבקשים לדעת מהו זמן ההחלמה הצפוי לאחר השתלת שיניים. החלמה לאחר השתלת שיניים היא במידה רבה אינדיבידואלית. זמן ההחלמה תלוי בין היתר במספר השתלים, האם בוצעה או לא בוצעה השתלת עצם, בריאות כללית ועוד. ניתן לומר כי באופן כללי רוב האנשים אמנם חווים אי נוחות מסוימת, אך רוב התסמינים חולפים מהר מאוד.
ההחלמה הראשונית אורכת בין מספר ימים למספר שבועות. לאחר מכן, תהליך האוסאואינטגרציה (התאחות השתל עם עצם הלסת), ממשיך להתבצע עוד מספר חודשים. במהלך תקופה זו, יש להקפיד על הוראות הרופא, לצרוך מזונות רכים ולא מתובלים וכן לא להפעיל לחץ חזק על האזור המושתל. יש לשמור בתקופה זו על היגיינת פה על פי ההדרכה שתקבלו מהרופא.
הקפידו לשמור על ההנחיות התזונתיות והימנעו מצריכת מאכלים קשים, חמים או קרים מדי.
מרפאת שיניים רב תחומית ברמת פולג – 30 שנות מצוינות
אנו מקווים שהפקתם תועלת ותובנות מהדברים שהבאנו לפניכם. צוות מרפאת השיניים הרב תחומית ברמת פולג שבנתניה מזמין אתכם לפנות אלינו עם כל שאלה, בירור או ייעוץ שדרושים לכם. אנו מקפידים לשלב מצוינות רפואית עם טכנולוגיה מתקדמת, תוך התעדכנות בלתי פוסקת בכל החידושים בתחום והכל בשילוב יחס אישי מכל הלב.
מתעניינים בהשתלה של שן יחידה? זקוקים לשיקום פה מקיף או להשתלת שיניים רבות? אנו במרפאת השיניים הרב תחומית בהנהלת ד"ר שוורץ עומדים לרשותכם עם 30 שנות מצוינות.
צפו בסרטון: ד״ר שוורץ מסביר על השתלות שיניים שנכשלו
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ: