מה היא דלקת חניכיים?
לאחר הארוחות נוצרת שכבת רובד של שיירי מזון וחיידקים על השיניים, בקרבת החניכיים.
הרובד והאבנית המצטברים גורמים לדלקת חניכיים שבשלבים הראשונים מתבטאת בתופעות המוכרות לרובנו וכוללת נפיחות ואדמומיות של החניכיים ודימום בעת הצחצוח. דלקת חניכיים זו הנה נפוצה מאוד. הטיפול בדלקת חניכיים קל יחסית ומתבצע על ידי הקםדה יתרה על כל מרכיבי ההיגיינה של חלל הפה .
לעומת דלקת החניכיים , קיים מצב מורכב יותר הנקרא מחלת חניכיים המוגדרת כמחלה של רקמות התמיכה של המשנן . מחלות חניכיים נחלקות לסוגים שונים שרק בחלקן קשורות להידרדרות של דלקת חניכיים . גורמים נוספים המוכרים הם השפעות תורשתיות , מחלות סיסטמיות המשפיעות גל על החניכיים , גורמים מקומיים ועוד.
צפו בהסבר על כל היתרונות והטיפולים במחלות ודלקות חניכיים
השלבים הראשונים של המחלה
בשלבים הראשוניים של המחלה נוצרים כיסים סביב השיניים והחניכיים מתחילות להיפרד משטח השן . בהמשך ותוך התקדמות מחלת החניכיים לעומק החניכיים גדלים הכיסים עוד וקיימת פגיעה בעצם התומכת. במצבים מתקדמים של המחלה נפגעת מאוד מערכת התמיכה של השן ומרבית העצם התומכת נספגת ומופיעה ניידות ועד לנשירת השיניים.
הסימפטומים למחלה
את חלק מהסימפטומים של מחלת החניכיים ניתן לחוש לבד ולהלן מספר תופעות מוכרות שיכולות להופיע (לא דווקא כולן) ולאותת לכם על הצורך בבדיקת חניכיים :
- חניכיים אדמומיות , נפוחות וכואבות במגע.
- נסיגה של החניכיים וחשיפת צווארי שורש השיניים .
- דימום חניכיים בעת צחצוח.
- ריח רע מן הפה.
- הפרשת מוגלה בין החניכיים והשיניים .
- ניידות שיניים.
- שינוי במצב הרווחים בין השיניים .
הטיפול הראשוני לבלימת המחלה
בשלביה הראשונים של המחלה, ניתן לנסות לבלום אותה על ידי היגיינה אורלית טובה, הסרת אבנית ומעקב תקופתי , שלב זה הוא החשוב ביותר ואבחון נכון ובזמן יכול לתת מענה לבעיה שתמשך שנים ולהקטין את הנזק לעתיד.
הטיפול בשלבים מתקדמים
בשלבים המתקדמים יותר, יש צורך לעיתים בהתערבות כירורגית מונעת (ניתוחי צמצום כיסים בחניכיים) או בונה (ניתוחי רגנרציית חניכיים ) ואסתטיים (ניתוחי קו חניכיים וכיסוי רצסיות), זאת בנוסף כמובן להמשך ההקפדה המקסימאלית להיגיינה ברמה גבוהה ומעקב תקופתי.
הקצעת שורשים – מה היא? ולשם מה?
הטיפול הראשוני והשמרני ביותר למחלת חניכיים נקרא הקצעות שורשים. זהו טיפול הנעשה באלחוש מקומי (הרדמה מקומית) ומטרתו לסלק את החיידקים והאבנית הנמצאים על גבי שורשי השיניים בעומק כיס החניכיים . טיפול זה בשילוב עם הקפדה של המתרפא על היגיינת הפה מספיקים ברב המקרים להביא לריפוי ולעצירת התקדמות מחלת החניכיים .
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ:
שאלות ותשובות נפוצות
האם הקצעת שורשים היא טיפול כואב?
הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית ואינו כואב. במידת הצורך , לאחר הטיפול ניתן לקחת תרופה לשיכוך כאבים.
האם ניתן לשמור על תוצאות הטיפול ולמנוע את חזרת מחלת החניכיים ?
לאחר סיום הטיפול הפעיל במחלת החניכיים מתחיל טיפול התחזוקה של החניכיים , שמטרתו שמירה על תוצאות הטיפול ומניעת חזרת מחלת החניכיים . טיפול זה כולל ביקור אצל השיננית כל 3 חודשים לצורך הסרת אבנית ורובד על ותת חניכיים , ביקורת רופא חניכיים כל חצי שנה . כל זה נעשה תוך כדי הקפדה של המתרפא על היגיינת הפה.
האם ניתן לטפל במחלת החניכיים באמצעות נטילת אנטיביוטיקה?
מחלת חניכיים נגרמת על ידי חיידקים אשר צמודים לשורשי השיניים בעומק כיס החניכיים, באזורים אלו יכולת ההשפעה של האנטיביוטיקה הנלקחת דרך הפה היא מועטה. הדרך היעילה ביותר לסילוק החיידקים ולטיפול במחלת החניכיים היא באמצעות הקצעת שורשים . יחד עם זאת , יש מקרים מסוימים בהם נעשה שילוב של אנטיביוטיקה עם הטיפול המכאני בחניכיים.