גשר לשיניים – מי צריך אותו, מתי הזמן הנכון ואיך זה עובד?

מרפאת השיניים ד"ר שוורץ
מרפאת השיניים ד"ר שוורץ

מרפאת שיניים רב תחומית ברמת פולג, נתניה

מי צריך גשר לשיניים?

גשר לשיניים, או כפי שהוא נקרא בשפה המקצועית סמכים לשיניים, נועד לתקן ליקויים במיקום השיניים (שיניים עקומות). התאמת הגשר לצורך תיקון הליקוי נועד להביא תוצאות אסתטיות, אך גם יתרונות נוספים. לדוגמה, שיניים ישרות לאחר טיפול באמצעות גשר, נעשות קלות יותר לניקוי. כלומר גשר לשיניים מסייע לבריאות הפה, יכול לעזור למנוע חורים ומחלות בחניכיים. אצל חלק מהמטופלים, טיפול מסוג זה יכול להועיל לשיפור תפקודי לעיסה וכן הגייה ודיבור. 

אצל מבוגרים, סימנים נפוצים המעידים על הצורך בסמכים הם מראה של שיניים צפופות מאוד או עקומות. ניתן לראות שיש קושי להשתמש בחוט דנטלי וכי השיניים אינן ניצבות בצורה נכונה בלסת עליונה ותחתונה. הגיל הטוב ביותר עבור גשר הוא בין גילאי 9 לבין 14 שנים, משום שהלסתות ועצמות הפנים גמישים יותר והתיקון מתבצע ביתר קלות. עם זאת, פלטה למבוגרים יעילה לא פחות. כל ההבדל הוא שהטיפול יארך זמן רב יותר, בכדי להשיג את התוצאות הרצויות. אין ספק כי יישור שיניים יכול לשפר את ההערכה העצמית, וזה לא הכל. בנוסף, פלטה או גשר ממלאים תפקיד חיוני בהפחתת בעיות של חריקת שיניים, אשר שוחקות את השיניים.  

השלבים בתהליך התאמת גשר לשיניים

התאמת גשר נעשית באמצעות סדרה של צעדים שמטרתם להבטיח טיפול יעיל ונוח. 

  1. השלב הראשון של התהליך מתחיל בבדיקה מקיפה של האורתודנט. בשלב זה, האורתודנט מתייחס למבנה השניים, בריאות הפה, ציפיות המטופלים. המטופלים מקבלים הסבר על פתרונות אפשריים, יתרונות וחסרונות של כל שיטה ליישור השיניים. 
  2. התאמת הגשר – הרופא ימקם את הגשר שנועד להחזיר את השיניים אט אט למקום הרצוי. הפעולה כוללת חיבור של סוגריים ואביזרים נדרשים על פי סוג הגשר הנבחר. הרופא יבצע את הפעולה תוך כדי בדיקת הנוחות עבור המטופלים. 
  3. התאמות ושינויים לאורך תהליך היישור – בזמן שתהליך היישור ממשיך להתבצע כאשר הגשר כבר במקומו, מגיעים לפגישות ביקורת והתאמות. במידת הצורך, הרופא יבצע התאמות קטנות ושינויים על מנת שתהליך היישור ימשיך באופן אופטימלי. 
  4. הסרת הגשר ושמירה על התוצאות – לאחר השגת מטרות הטיפול כלומר השיניים ישרות כרצוי, מגיעים לרופא להסרת הגשר. לאחר מכן נעשה שימוש באמצעי משמר, כלומר קיבוע לשיניים. המטרה היא לשמור על המיקום החדש של השיניים, כך שלא תחזורנה למצבן המקורי. 

השלבים בתהליך התאמת גשר לשיניים דר שוורץ

הכנות לקראת טיפול על ידי גשר בשיניים

נחזור כעת מעט לאחור, עוד לפני התאמת הגשר ולפני התאמת קיבוע אחרי גשר. לפני שעוברים טיפול בגשר לשיניים, יש חשיבות לכמה צעדי הכנה רצויים. צעדים אלה הופכים את הטיפול ליעיל יותר והם מסייעים למטופלים להיערך לתהליך באופן הטוב ביותר. 

  1. הצעד הראשון לקראת התאמת הגשר יהיה בדיקה יסודית ובמידת הצורך ניקוי על ידי השיננית. יש צורך לטפל בעששת אם קיימת, על מנת להבטיח שהשיניים והחניכיים בריאות מספיק כדי לתמוך בגשר. יש להקדים ולטפל בבעיות כמו חורים או מחלות חניכיים.
  2. בזמן ההיערכות להתאמת הגשר, האורתודנט יבצע צילומים או הדמיות תלת ממדיות כחלק מתכנון הגשר הטוב ביותר. האורתודנט ישוחח עם המטופל או המטופלת, על מנת שיבינו היטב מה התהליך ואילו שיטות מתאימות. 
  3. חשוב להבין היטב ומראש לגבי סוגי הסמכים, כגון אלה ממתכת, או סוגים אחרים כגון סמכים לשוניים או קשתיות שקופות (בהמשך נרחיב על כך יותר). הפתרון צריך להתאים לצרכים של המטופל, העדפותיו ורצונותיו.

מה קורה לאחר טיפול גשר בשיניים?

בטווח הקצר, לאחר טיפול גשר שיניים, המטופלים צפויים לתקופת הסתגלות. זה בהחלט טבעי להרגיש מעט רגישות או אי נוחות, כאשר הפה מסתגל לגשר החדש. זה בדרך כלל חולף ומתמתן בתוך זמן קצר. בתחילה, צריך תשומת לב מיוחדת בזמן האכילה או צחצוח השיניים אבל מהר מאוד מתרגלים. חשוב להמשיך לשמור על ניקיון השיניים והפה למרות שחלק מסוגי הגשרים מעט מקשים על כך. 

בטווח הארוך, חשוב להמשיך להגיע לרופא השיניים לצורך בדיקות סדירות. יש לשים לב שהגשר יושב נכון ובמקום וכן לבדוק שלא מתפתחות בעיות שיניים. חשוב להמשיך כרגיל לצחצח שיניים, להשתמש במי פה ולנהוג על פי הנחיות הרופא. 

אילו שיטות קיימות כיום לגשר בשיניים?

טיפולים אורתודונטים התפתחו באופן משמעותי לאורך השנים ויש כיום יותר בחירה מאשר גשר לשיניים עם גומיות או גשר ללא גומיות. בין היתר כדאי להכיר את השיטות הללו:

  • גשר מתכת (השיטה הוותיקה) – השיטה הנפוצה ביותר. היישור של השיניים נעשה על ידי סוגרי מתכת המחוברים לשיניים, בשילוב חוטי הידוק. הידוק מעת לעת של החוטים מסיט בהדרגה את השיניים למצב הרצוי. גשרים כאלה יעילים מאוד אבל עבור חלק מהטופלים הם מהווים הפרעה אסתטית. 
  • סמכים קרמיים – דומים באופן פעולתם לסמכים ממתכת, אולם ההבדל הוא שהצבע של הגשר עשוי להיות שקוף או בצבע השיניים. זאת אומרת שהגשרים הללו פחות בולטים לעין. אלה פתרונות פופולריים בקרב מבוגרים המעדיפים אפשרות פחות גלויה. יש הסבורים שסוג זה של סמכים פחות מתאים לטיפול בשיניים מאוד עקומות. 
  • סמכים לשוניים (לינגואליים) – דומים לסמכים שהזכרנו, בהבדל אחד מרכזי. הם ממוקמים בצד האחורי של השיניים, מה שהופך אותם לבלתי נראים וסמויים כלפי חוץ. הם יכולים להיות פחות נוחים לניקוי, אבל מציעים פתרון אסתטי יעיל למדי. 
  • קשתיות שקופות Invisalign – זוהי מעין פלטה נשלפת בהתאמה אישית. הקשתיות "יושבות" על השיניים, הן כמעט בלתי נראות וניתן להסיר אותן בין רגע בזמן האכילה או לניקוי. קשתיות אלה מוחלפות בכל כמה שבועות כדי להמשיך את תנועת יישור השיניים.

באיזה גיל מומלץ לבצע טיפול גשר בשיניים?

הגיל המומלץ לטיפול אורתודונטי על ידי פלטה, גשר או סמכים, מאוד תלוי בהתפתחות השיניים של המטופל. בדרך כלל, הזמן הטוב ביותר להתחיל טיפול של יישור שיניים הוא כאמור בין הגילאים 9 ל -14 שנים אבל זה רק באופן כללי. 

רצוי לא לחכות זמן רב מדי לטיפול יישור שיניים, אם החלטתם שאתם רוצים שיניים ישרות יותר. דחיית הטיפול עלולה להוביל לאחר מכן לבעיות שיניים שמצריכות יותר זמן או התערבות נוספת. יחד עם זאת, יש גם גיל שיכול להיות מוקדם מדי עבור פלטה. הטיפול בדרך כלל לא מתחיל עד שהילד איבד את רוב או כל שיני החלב ולאחר שרוב השיניים הקבועות צמחו. זה קורה בדרך כלל סביב גיל 9 – 10. טיפול מוקדם מדי יכול לגרום לכך שיהיה צורך להשאיר את הפלטה לתקופה ארוכה יותר, מכיוון שהשיניים עדיין צומחות ומשתנות במיקומן. לכן, חשוב להתייעץ עם אורתודנט לפני קבלת החלטה. 

עשוי לעניין אתכם | יישור שיניים לילדים >>

האם יש צורך בהרדמה בזמן הטיפול?

הרדמה בדרך כלל אינה נדרשת עבור רוב ההליכים של יישור השיניים, כולל לפני התאמת הפלטה. תהליך התאמת הגשר או הפלטה כרוך בחיבור סוגריים לשיניים וחיבורם לחוטים (תלוי בסוג הגשר), דבר שאינו מכאיב בדרך כלל. אי נוחות יכולה להיות טבעית במהלך הידוק הגשר אבל זה בדרך כלל לא מגיע לרמת של כאב כך שאין צורך בהרדמה.

עבור מטופלים החרדים או חוששים מטיפול כזה, ישנן דרכים להקל. שוחחו מבעוד מועד עם האורתודנט לקבלת הסברים מקיפים. הרופא יסביר בשקיפות לגבי כל שלב בתהליך, מה שיכול לעזור להפחית את הפחד מהלא נודע. במקרים מסוימים, אפשר לשקול תרופות הרגעה קלות או תרופות נגד חרדה, אבל רק במקרים יוצאים מן הכלל. למשל אם רמות החרדה גבוהות או שנדרשים הליכים ארוכים יותר מהרגיל. נוסף על כך, ניתן להתאמן בנשימות עמוקות, האזנה למוזיקה או דמיון מודרך, ממש בזמן הטיפול. 

כמה זמן עליי להיות עם הגשר בשיניים?

משך הרכבת הפלטה תלוי בגורמים שונים. בממוצע, צריך להשתמש בגשר או בפלטה במשך כשנה עד 3 שנים. משך הזמן המדויק תלוי בגיל המטופל, בחומרת מיקום השיניים, סוג הפלטה שעושים בה שימוש, ועד כמה מקפיד המטופל לבצע את הוראות האורתודנט.

לגיל יש תפקיד משמעותי באורכו של הטיפול מתחילתו ועד סופו. מטופלים צעירים או בגילאי נוער, עשויים לעבור  זמני טיפול קצרים למדי. הלסתות והשיניים מסוגלים להגיב מהר יותר לגשר. עבור מבוגרים, הטיפול עשוי להימשך זמן רב יותר. סוג הסמכים (קשתיות מתכת, לשוניות או שקופות) משפיע גם הוא על משך הטיפול. לדוגמה, קשתיות שקופות עשויות להצריך פרק זמן קצר יותר בהשוואה לסמכים ממתכת. הקפדת המטופל בניקוי השיניים והגשר, עוזר להשגת יעלות טיפול גבוהה כמו גם שיפור בריאות הפה. 

האם קיימים סיבוכים או תופעות לוואי לאחר הטיפול?

לאחר טיפול אורתודונטי, יכולים להיות סיבוכים או תופעות לוואי, אם כי הם בדרך כלל לא שכיחים. סיבוך אפשרי אחד הוא עששת או מחלת חניכיים עקב היגיינת פה לקויה. פלטה יכולה להקשות על ניקוי שיניים ביעילות. יש לומר כי מיומנותו וניסיונו של האורתודנט משחקים תפקיד משמעותי בהצלחת הטיפול והקטנת הסיכוי לסיבוכים או תופעות לוואי. ואם מתעוררים סיבוכים, אורתודנט מנוסה יכול לטפל בהם במהירות וביעילות.

כיצד שומרים על הגשר בשיניים ועל מה חשוב להקפיד?

תחזוקת הגשר מסייעת להצלחת הטיפול. להלן ארבעה טיפים לשמירה נכונה על הגשר:

  • ניקוי בקביעות – זיכרו לצחצח שיניים ולהשתמש בחוט דנטלי גם לאחר הרכבת פלטה. הגשר עלול לעודד היווצרות אבנית ופלאק. תוכלו לנסות מברשת שיניים ייעודית, בהמלצת הרופא. צחצחו היטב מסביב לכל חוט ולכל אחד מהסמכים. 
  • הימנעו ממאכלים דביקים או קשים מאוד – מזונות דביקים או קשים ללעיסה, עלולים לפגוע בפלטה. כדאי לוותר על ממתקים דביקים או קשים, לא רצוי להפריז באכילת אגוזים וכדומה. אלה מאכלים שמקשים על הניקוי ועלולים גם לפגוע בשלמות הגשר. 
  • השתמשו במגיני פה בזמן פעילות – אם אתם עוסקים בספורט, חשוב להגן על הפלטה שלכם עם מגן פה. מגן כזה יכול למנוע נזק לגשר ולפה שלכם במהלך פעילות גופנית.

תוכן עניינים
תמונה ראשית - גשר לשיניים - מרפאת השיניים דר שוורץ בנתניה

לקביעת תור חייגו 09-8355222 או השאירו פרטים

ממליצים

ניצה בובליל
קרא עוד
מרפאת ד"ר שוורץ מומלצת בחום. מקצועיות, אמינות, יחס אישי וחם. הייתי מאוד בלחץ עוד לפני שנכנסתי לטיפול. מנהלת המרפאה רינת כל כך מדהימה והרגיעה אותי. ד"ר שוורץ מקסים, הסביר לי כל דבר ברוגע ובנועם. היה לי טיפול מדהים. מחכה כבר לפעם הבאה. צוות מספר 1.
אמיר פריזנטי
קרא עוד
שירות מקצועי ומהיר. משלב טכנולוגיה חדשה בעולם כתרים וסתימות.
גיל כהן
קרא עוד
שירות מעולה ומקצועי. זמן המתנה קצר ומחיר מצוין.
תמי ינאי
קרא עוד
מרםאה איכותית ומקצועית. צוות מקצועי ומיומן. שיטות חדשניות. אמינים מאוד ומקצועיים ביותר. מומלץ בחום!!
נאור בוארון
קרא עוד
רופאים מקצועיים יחס אדיב צוות המרפאה הכי טוב שנתקלתי בו. ממליץ לכולם לטפל אצל מרפאת השיניים של ד"ר שוורץ.
אפרת בוקר
קרא עוד
ממליצה בענק על רופא מדהים ומקצועי. לא הרגשתי כאב והכי מרוצה!
שמואל אלעד
קרא עוד
יעילים ומקצועיים מאוד!
טל אלגזי
קרא עוד
דיוק ואסתטיקה!
אורלי גבאי
קרא עוד
שומעים, אנחנו אצל ד"ר סנונית הבת שלי נועם בת 16, מוכנה ללכת רק אליה, עשתה אצלה יישור שיניים וסתימה אף פעם לא מרגישים כאב. סנונית עדינה, נעימה וכל כך מקצועית. תקשיבו תבואו רק אליה באמת שהיא אלופה!!!! ד"ר סנונית הזריקה לנועם זריקת הרדמה ותוך כדי כך נועם בתי מחייכת :) אם רק הייתם מבינים כמה זה גדול שהיא לא מפחדת וואו! סנונית אלופה! ץודה רבה סנונית אהובה אנחנו בוחרים רק בך!
הקודם
הבא

מידע מקצועי

תמונה ראשית - יישור שיניים למבוגרים- מרפאת השיניים דר שוורץ בנתניה

יישור שיניים למבוגרים

למה חשוב ליישר שיניים עקומות בכל גיל? טיפולי אורתודונטיה, כלומר יישור שיניים, נחשב בעבר כמתאים בעיקר לילדים ונוער. למעשה, תיקון של מנח השיניים ומיקום השיניים

קרא עוד »

צרו קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​