השתלת חניכיים

מרפאת השיניים ד"ר שוורץ
מרפאת השיניים ד"ר שוורץ

מרפאת שיניים רב תחומית ברמת פולג, נתניה

הצורך בהשתלת חניכיים נובע ממצבים שונים הקשורים לבריאות החניכיים. אחת הסיבות השכיחות היא מחלת חניכיים – זיהום חיידקי שעלול להוביל לדלקת חניכיים, ובמשך הזמן אף לאובדן רקמות חניכיים. אם מי שסובלים מדלקות חניכיים אגרסיביות לא שומרים על היגיינת פה קפדנית, אם הפה שלכם רגיש לחום או לקור וכשמביטים במראה שמים לב שהשיניים נראות ארוכות, ייתכן שמדובר בנסיגת חניכיים.

מה שרואים הם משטחי השורש הרגישים של השן. אם אי הנוחות בפה משפיעה על איכות החיים שלכם, אם החניכיים מדממות מאד בזמן צחצוח שיניים, אם יש אי נוחות כללית בפה ולא נעים לחייך בפה פתוח, כנראה שנסיגת החניכיים הגיעה לנקודה בה היא משפיעה על בריאות הפה והמראה. במצבים כאלה רופא שיניים ימליץ על השתלת חניכיים, כדי לשקם ולהגן על רקמת החניכיים, ובסופו של דבר לשפר את התפקוד ואת האסתטיקה של הפה.ֿ


אז מה זה אומר השתלת חניכיים?

השתלת חניכיים היא ניתוח דנטלי שמבצעים כדי לטפל בנסיגת חניכיים, מצב שבו רקמת החניכיים המקיפה את השיניים מתחילה לסגת או להדלדל, וחושפת את משטחי השורש של השן, מה שגורם לשורשים להיות חשופים ולרגישות למגע ולטמפרטורה. במהלך הניתוח להשתלת החניכיים, רופא שיניים לוקח רקמה מחלק אחר של הפה, בדרך כלל מהחך (גג הפה), או משתמש ברקמות תורם, ומשתיל אותה על האזורים שסובלים מנסיגת החניכיים או מקו חניכיים דק. הרקמה המושתלת תכסה את שורשי השיניים ותגן עליהם. לאחר שהרקמה החדשה מוטמעת היא תשפר את בריאות החניכיים, תפחית את רגישות השורשים, ותמנע נסיגה נוספת.

מתי נזדקק להשתלת חניכיים?

ישנם שלושה דברים שמצביעים על כך שנדרש ניתוח השתלת חניכיים:

  1. נסיגת חניכיים – הסימן המובהק לכך שהחניכיים נסוגות הוא שהשיניים נראות ארוכות יותר. לא להתבלבל – השיניים לא גדולות יותר, אלא החניכיים נסוגו, שורשי השיניים נחשפו, ולכן נראה כאילו השן ממש ארוכה.
  2. חניכיים דלילות – במצב שבו קו החניכיים דליל או דק עד שנראה שהחניכיים שקופים. חניכיים דקות פגיעות לדלקות ואינן מספקות תמיכה מספקת לשיניים, מה שעלול להוביל לאובדן שיניים. הן גם באופן טבעי מועדות לנסיגת חניכיים.
  3. פגיעה באיכות החיים – שורשי שיניים חשופים רגישים לטמפרטורה, כך שאוכל חם או קר יכול לגרום לאי נוחות, לדימומים חוזרים ונשנים בעת צחצוח, ולדלקות חניכיים תכופות המלוות בכאבים. אם מפסיקים לחייך כי קו החניכיים הדק ושורשי השיניים החשופים משפיעים על המראה כשמחייכים, סימן שאיכות החיים נפגעת.

סיבות להשתלת חניכיים – נסיגת חניכיים

הסיבה העיקרית לצורך בניתוח להשתלת חניכיים היא נסיגת חניכיים, יש לכך מספר סיבות:

  • היגיינת פה לא מספקת: אם לא שומרים על הפה נקי (מצחצחים פעמיים ביום כולל שימוש בחוט דנטלי), הדבר עלול להוביל להצטברות של חיידקים ורובד, ולהתפתח לכדי אבנית. ניקוי ביתי לא תמיד מספיק, ולכן חשוב לבקר אצל השיננית לניקוי עמוק באופן שגרתי. הצטברות הרובד והאבנית מגבירה את הסיכון למחלות חניכיים ובהמשך – לנסיגת חניכיים.
  • מחלות חניכיים: הסיבה השכיחה ביותר לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים. החיידקים בפלאק מייצרים רעלים המגרים את רקמת החניכיים, וגורמים לדלקת שפוגעת במבנים התומכים של השיניים, כולל החניכיים והעצם. ככל שזיהום חמור יותר, רקמת החניכיים מדלדלת ונסוגה יותר.
  • גנטיקה: אנשים בעלי נטייה גנטית לרקמת חניכיים דקה או חלשה יותר, רגישים יותר לנסיגת חניכיים.
  • שינויים הורמונליים: תנודות הורמונליות כמו אלו המתרחשות במהלך הריון, בגיל המעבר או עקב שימוש בגלולות למניעת הריון, עלולות להשפיע על בריאות החניכיים ולהגביר את הסיכון לנסיגת חניכיים.

הכנה להשתלת חניכיים

לפני שמגיעים לניתוח להשתלת חניכיים צריך:

  • לקיים פגישת יעוץ: רופא השיניים יבדוק את הפה, יאסוף את המידע הנדרש בהיסטוריה הרפואית של המטופל (כולל מצבים כרוניים, תרופות ואלרגיות), יעשה צילומי רנטגן והדמיות נדרשות אחרות על מנת להתרשם מהמצב. בפגישת ייעוץ זאת יהיה גם דיון על התהליך של השתלת חניכיים מחירים ומאיפה רצוי לקחת את הרקמה התורם.
  • לשמור על היגיינת הפה: כדי להפחית את האפשרות לזיהום. במקרים מסוימים ימליץ רופא השיניים לעבור ניקוי עמוק, או אפילו הקצעת שורשים, לפני ניתוח ההשתלה.
  • לקחת תרופות: יש מקרים שבהם רופא השיניים יקבע שצריך לקחת אנטיביוטיקה מניעתית או תרופות אחרות, כדי למנוע או לטפל בזיהומים.
  • להפסיק עישון וצריכת אלכוהול: מומלץ להפסיק לעשן, או לפחות להפחית את העישון לפני הניתוח, וכן להימנע משתיית אלכוהול. טבק ואלכוהול מעכבים את תהליך הריפוי ומגדילים את הסיכון לסיבוכים.
  • לדאוג להסעה ביום הניתוח: מומלץ לוודא שיש מישהו שיסיע אתכם הביתה לאחר הניתוח.

כיצד מבצעים השתלות חניכיים?

  • הרדמה מקומית: ההרדמה תינתן בשני מקומות כדי להרדים הן את אתר התורם (בדרך כלל החך) והן את מקום ההשתלה (האזור עם נסיגת חניכיים).
  • בחירת שתל: ישנם סוגים שונים של השתלות חניכיים, כולל השתלות רקמת חיבור, השתלות חניכיים חופשיות והשתלות פדיקל – סביבתיות:

–  השתלת רקמת חיבור היא הסוג הנפוץ ביותר של השתלת חניכיים לשם טיפול בנסיגת חניכיים. במהלך הטיפול עושים חתך קטן בחיך (גג הפה), ומסירים בזהירות רצועה של רקמות חיבור מתחת לשכבה העליונה של החך, ותופרים את החתך. לאחר מכן, הרקמה ש"נקטפה" מושתלת באזור נסיגת החניכיים, ומכסה את שורשי השיניים החשופים.
–  השתלת חניכיים חופשית כוללת לקיחת פיסת רקמה קטנה ישירות מפני השטח של החיך (ולא רצועת רקמה). לאחר מכן הרקמה מוצמדת לאזור נסיגת החניכיים, ומאובטחת עם תפרים. השיטה מתאימה למטופלים עם חניכיים דקות.
–  השתלת פדיקל או השתלה סביבתית כאשר רקמת השתל נלקחת מאזור סמוך. במקום לנתק לחלוטין את רקמת השתל, היא נשארת מחוברת חלקית לאתר התורם. לאחר מכן השתל נמתח או מסובב כדי לכסות את אזור נסיגת החניכיים, ונתפר למקומו. טכניקה זו משמשת לעתים קרובות כאשר יש מספיק רקמת חניכיים בריאה בקרבת מקום.
–  השתלה מחומר ביולוגי כמו אלודרם, שהוא חומר מעור אנושי שנוקה מכל התאים ומשמש כרצועה של רקמת חיבור. הוא מוצמד לאזור הניתוח כמו כל שתל אחר, אך אין צורך באזור תורם.
סוג השתל הספציפי בו נעשה שימוש תלוי בכל מקרה לגופו.

  • קצירת רקמות תורם: המנתח יעשה חתך קטן בחיך כדי לאסוף את השתל, ואז יתפור את החתך.
  • מיקום שתל: רקמת השתל מונחת בזהירות על אזור נסיגת החניכיים, ורופא השיניים יתפור תפרים לאבטחת השתל במקומו. השתל מעוצב כך שהוא יכסה את שורשי השיניים החשופים בצורה מספקת.

התאוששות לאחר ניתוח השתלת חניכיים

הזכרנו את ההכנות שמומלץ לעשות להשתלת חניכיים לפני ואחרי ההשתלה יש תקופת התאוששות.
ביום הניתוח – פעמים רבות רופא שיניים ימליץ על טיפול אנטיביוטי ותרופות משככות כאבים. אפשר גם לשים קרח עטוף בבד כותנה על הלחי באזור הניתוח, לסירוגין במשך 20 דקות כל פעם.
ב -24 השעות הראשונות לאחר הניתוח – מומלץ להרבות בשתייה ולאכול מזונות רכים קרים, לא לשתות משקאות חמים, ולא לאכול מזונות חמים. לא לשטוף את הפה או לצחצח שיניים. מומלץ להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול כי הם מאיטים את תהליך הריפוי. במידה ויש דימום, כדאי להניח עליו גזה לספיגת הדם למשך כמה דקות, לשחרר ולנוח. ניתוח השתלת חניכיים הוא הליך כירורגי שעשוי להיות מתיש, והגוף זקוק למנוחה כדי להתאושש.
ב -48 השעות לאחר הניתוח – אפשר להתחיל לחזור לשגרה מבחינת מזון ושתייה, למרות שעדיף עדיין אוכל ושתייה לא חמים מאוד. ניתן לשטוף את הפה במי מלח או במי פה אנטי בקטריאליים, ולצחצח שיניים בעדינות, ורק במברשת עם זיפים רכים – במיוחד לאחר הניתוח:
להגיע לפגישה שנקבעה עם רופא השיניים להוצאת תפרים ובדיקת אזור הניתוח.

בעקבות הכתבה שקראת:

מדריך מקיף לטיפול בחניכייים | שתלים לצורך שיקום הפה

התמודדות עם כאב בזמן ואחרי השתלת חניכיים

השתלת חניכיים נעשית תחת הרדמה מקומית על מנת למנוע תחושות כאב ואי נוחות בזמן ההליך הכירורגי, כך שבזמן הניתוח עצמו לא אמור לכאוב.
לאחר סיום ההשתלה, כשההרדמה מתפוגגת, בדרך כלל יהיו כאבים, נפיחות ואולי אף דימום קל. אפשר לקחת משככי כאבים ללא מרשם; אם אתם יודעים שאתם רגישים לכאב, אפשר לבקש מרופא השיניים מרשם לתרופות חזקות יותר.
מזונות ושתייה קרים יכולים גם הם להקל קצת על הכאב, כי הם מקררים את אזור הניתוח. אפשר גם להניח קרח על הלחי במקביל לאזור הניתוח כדי לקרר אותו.

סיבוכים אפשריים לאחר השתלת חניכיים

השתלת חניכיים היא בדרך כלל ניתוח בטוח ויעיל, אך כמו כל התערבות כירורגית, יכולים לקרות סיבוכים:

  • דימום: דימום מסוים ממקום הניתוח הוא תקין, מיד לאחר ההליך; אך אם הדימום נמשך או מתגבר, צריך לפנות מיד לרופא השיניים.
  • זיהום: זיהום הוא תמיד סיבוך אפשרי אחרי ניתוח. כדי למנוע אותו, רופא השיניים עשוי להמליץ על אנטיביוטיקה.
  • כשל בהשתלה: במקרים מסוימים, ייתכן שהשתל לא ישתלב במלואו עם רקמת החניכיים הקיימת, מה שיוביל לכשל בהשתלה.
  • רגישות: לאחר ההשתלה, יכולה להתםתח רגישות מוגברת באזור המטופל; רגישות זו יורדת בדרך כלל ככל שהשתל מתרפא והרקמה מתעבה.
  • הצטמקות השתל: עם הזמן, חלק מהשתלים עלולים לחוות הצטמקות קלה. במקרים כאלה, ייתכן שיהיה צורך בהליך השתלה שני.
  • צלקות: הצטלקות במקום הניתוח היא אפשרית, אך היא בדרך כלל מינימלית, ואינה משמעותית מבחינה קוסמטית.
  • תגובה אלרגית: אמנם נדירה, אך ישנם אנשים שעלולים לחוות תגובות אלרגיות להרדמה, לתפרים או לחומרים אחרים המשמשים במהלך הניתוח.

תוצאות ותופעות לוואי של נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים גורמת לתוצאות ותופעות לוואי לא נעימות, הן מבחינת בריאות הפה, והן מבחינה אסתטית:

  • שורשי שיניים חשופים – התוצאה העיקרית של נסיגת חניכיים היא חשיפת שורשי השיניים, שמשאירה את משטחי השורש רגישים ופגיעים לגורמים חיצוניים כמו טמפרטורה, מזון חומצי ורובד חיידקי.
  • אי נוחות בצריכת מזון – שורשי שיניים חשופים עלולים להוביל לרגישות מוגברת ולגרום לאי נוחות או כאב בעת צריכת מזון ומשקאות חמים, קרים, מתוקים או חומציים
  • עששת – שורשי השיניים אינם קשים כמו אמייל, מה שהופך אותם לרגישים יותר לעששת. נסיגת חניכיים עלולה להגביר את הסיכון לעששת בשורש.
  • בריאות חניכיים – נסיגת חניכיים היא לעתים קרובות סימן למחלת חניכיים. אם המצב לא יטופל, הוא עלול להוביל לנזק חמור יותר לחניכיים, לשיניים, ולעצמות.
  • אובדן שיניים – החניכיים מפסיקות לתפקד כגורם תומך ביציבות השיניים, מה שגורם לשיניים להתנייד, ולעיתים קרובות לנשור.
  • אובדן עצם – מחלת חניכיים מתקדמת, הקשורה לנסיגת חניכיים, עלולה להוביל לאובדן עצם סביב השיניים הנפגעות, ולסכן עוד יותר את יציבותן.
  • פגיעה אסתטית – נסיגת חניכיים עלולה לגרום לשיניים להיראות ארוכות יותר, מה שיגרום לחיוך להיראות מוזר.

תוצאות ותופעות לוואי של נסיגת חניכיים אינפוגרפיקה - ד״ר שוורץ

מה אוכלים לאחר השתלת חניכיים?

לאחר השתלת חניכיים החלמה לוקחת זמן, ולכן יש להקפיד על מה שאוכלים ועל מה ששותים.
במהלך תקופת הריפוי הראשונה חיוני להקפיד על תזונה רכה ועדינה, בדרך כלל למשך יום עד שלושה ימים, כדי למזער את הטראומה של אתר הניתוח.
מומלץ לבחור מזונות רכים, חלקים, וקלים ללעיסה; למשל יוגורט, שייקים (להימנע משימוש בקשית), רסק תפוחים, שיבולת שועל, דייסה פושרת, פודינג או גבינת קוטג, ולשתות הרבה מים קרים או בטמפרטורת חדר. מזונות אלו נוטים פחות לגרות את אזור הניתוח.

איך להבטיח שלא נצטרך לבצע שוב השתלת חניכיים?

  • לשמור על היגיינת פה נאותה. המשמעות היא צחצוח שיניים בעדינות עם מברשת שיניים בעלת זיפים רכים, עבודה עם חוט דנטלי באופן קבוע, ושימוש במי פה אנטי-מיקרוביאלית.
  • להימנע מצחצוח אגרסיבי, מכיוון שהוא עלול לתרום לנסיגת חניכיים.
  • להפסיק לעשן, מכיוון ששימוש בטבק הוא גורם סיכון משמעותי למחלות חניכיים ולנסיגת חניכיים.
  • לא לוותר על בדיקות שיניים סדירות, כי הן חיוניות כדי לעלות על בעיות בחניכיים ולטפל בהן מוקדם.
  • לדאוג לניקוי שיניים שגרתי אצל השיננית.
  • שמירה אקטיבית על בריאות הפה והחניכיים, וטיפול מיידי בכל סימן של מחלת חניכיים, יכולים למנוע את הצורך בהשתלות חניכיים עתידיות, וגם לשמור על חיוך בריא ומלא חיים.
תוכן עניינים
השתלת חניכיים - תמונה ראשית - ד״ר שוורץ

לקביעת תור חייגו 09-8355222 או השאירו פרטים

ממליצים

ניצה בובליל
קרא עוד
מרפאת ד"ר שוורץ מומלצת בחום. מקצועיות, אמינות, יחס אישי וחם. הייתי מאוד בלחץ עוד לפני שנכנסתי לטיפול. מנהלת המרפאה רינת כל כך מדהימה והרגיעה אותי. ד"ר שוורץ מקסים, הסביר לי כל דבר ברוגע ובנועם. היה לי טיפול מדהים. מחכה כבר לפעם הבאה. צוות מספר 1.
אמיר פריזנטי
קרא עוד
שירות מקצועי ומהיר. משלב טכנולוגיה חדשה בעולם כתרים וסתימות.
גיל כהן
קרא עוד
שירות מעולה ומקצועי. זמן המתנה קצר ומחיר מצוין.
תמי ינאי
קרא עוד
מרםאה איכותית ומקצועית. צוות מקצועי ומיומן. שיטות חדשניות. אמינים מאוד ומקצועיים ביותר. מומלץ בחום!!
נאור בוארון
קרא עוד
רופאים מקצועיים יחס אדיב צוות המרפאה הכי טוב שנתקלתי בו. ממליץ לכולם לטפל אצל מרפאת השיניים של ד"ר שוורץ.
אפרת בוקר
קרא עוד
ממליצה בענק על רופא מדהים ומקצועי. לא הרגשתי כאב והכי מרוצה!
שמואל אלעד
קרא עוד
יעילים ומקצועיים מאוד!
טל אלגזי
קרא עוד
דיוק ואסתטיקה!
אורלי גבאי
קרא עוד
שומעים, אנחנו אצל ד"ר סנונית הבת שלי נועם בת 16, מוכנה ללכת רק אליה, עשתה אצלה יישור שיניים וסתימה אף פעם לא מרגישים כאב. סנונית עדינה, נעימה וכל כך מקצועית. תקשיבו תבואו רק אליה באמת שהיא אלופה!!!! ד"ר סנונית הזריקה לנועם זריקת הרדמה ותוך כדי כך נועם בתי מחייכת :) אם רק הייתם מבינים כמה זה גדול שהיא לא מפחדת וואו! סנונית אלופה! ץודה רבה סנונית אהובה אנחנו בוחרים רק בך!
הקודם
הבא

מידע מקצועי

תמונה ראשית - יישור שיניים למבוגרים- מרפאת השיניים דר שוורץ בנתניה

יישור שיניים למבוגרים

למה חשוב ליישר שיניים עקומות בכל גיל? טיפולי אורתודונטיה, כלומר יישור שיניים, נחשב בעבר כמתאים בעיקר לילדים ונוער. למעשה, תיקון של מנח השיניים ומיקום השיניים

קרא עוד »

צרו קשר

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​