לפני שמתחילים – מהם הסינוסים?
הסינוסים הם חללים מלאי אוויר הממוקמים בתוך עצמות הגולגולת, ליד מעברי האף. חללים אלו מצופים בקרום רירי והם חלק ממערכת הנשימה. ארבעת זוגות הסינוסים בגולגולת האדם כוללים את הסינוסים הקדמיים, אטמואידים, ספנואידים והסינוסים המקסילריים.
הסינוסים המקסילריים רלוונטיים במיוחד לרפואת שיניים. צורתם כצורת פירמידה, והם ממוקמים בעצם הלסת העליונה, מעל השיניים הטוחנות העליונות. שורשי השיניים הללו נמצאים בסמיכות לסינוסים המקסילריים, מה שהופך אותם לשיקול מכריע במהלך טיפולי שיניים.
הסינוסים ממלאים מספר תפקידים חשובים בגוף האדם, כולל:
הפחתת משקל הגולגולת: החללים מלאי האוויר של הסינוסים מפחיתים את המשקל הכולל של הגולגולת, מה שמקל על האחיזה והתנועה.
ייצור ריר: הקרום הרירי המצפה את הסינוסים מייצר ריר שעוזר ללחות ולסינון האוויר שאנו נושמים. ריר זה גם לוכד ומסיר חלקיקים, חיידקים ומזהמים אחרים.
תהודה והקרנת קול: הנוכחות של סינוסים בעצמות הפנים תורמת לתהודה והקרנה של הקול, ומשפיעה על איכות הצליל המופק במהלך הדיבור.
מה זה הרמת סינוס?
הרמת סינוס בתחום רפואת השיניים היא הליך שיש בו צורך לעיתים, במקרה של השתלת שיניים בלסת העליונה האחורית, כאשר כמות העצם הטבעית לא מספיקה.
ניתוח הרמת סינוס הוא הליך כירורגי המבוצע על מנת להגדיל את כמות העצם בלסת העליונה האחורית כאשר אין מספיק גובה או נפח עצם לביצוע מוצלח של השתלת שיניים.
ההליך כולל הרמת קרום הסינוס, הממוקם מעל עצם הלסת העליונה, והנחת חומר השתלת עצם בחלל שנוצר. זה יוצר תמיכה נוספת לעצם, ומאפשר שילוב מוצלח של שתלים דנטליים בלסת העליונה האחורית.
ההליך מומלץ בדרך כלל כאשר:
- העצם הטבעית בלסת העליונה האחורית נספגה או אבדה לאורך זמן, לרוב עקב אובדן שיניים או מחלת חניכיים.
- השתלות שיניים מתוכננות למקסילה האחורית, ואין מספיק גובה עצם או נפח כדי לתמוך במיקום שלהם.
- הסינוסים המקסילריים גדולים באופן טבעי או ממוקמים נמוך וחודרים לעצם הלסת העליונה.
סוגי הרמת סינוס
בהליכי הרמת סינוס המבוצעים ברפואת שיניים יש בעיקר שני סוגים:
ההליך מתבצע דרך שקע השן החסרה. משתמשים בו בדרך כלל כאשר יש צורך מינימלי בהשתלת עצם.
שלבים הכרוכים בהרמת סינוס סגורה:
- לאחר עקירת השן מכינים בקפידה את השקע הנותר.
- רופא השיניים מרים בעדינות את קרום הסינוס מתוך השקע, ויוצר חלל קטן.
- חומר השתלת עצם מונח בחלל, לרוב בשילוב עם העצם הטבעית של המטופל או תחליפי השתלת עצם סינתטיים.
- לאחר מכן סוגרים את השקע ומאפשרים לו להחלים.
השלבים הכרוכים בהרמת סינוס פתוחה:
- מבצעים חתך קטן ברקמת החניכיים, ליד האזור הקדם-טוחני או הטוחנת של הלסת העליונה, וחושפים את הדופן הצדדית של הסינוס.
- יוצרים חלון קטן בדופן הצדדית של הסינוס המקסילרי, לצורך גישה לחלל הסינוס.
- מרימים את קרום הסינוס בעדינות, וממלאים את החלל שנוצר בחומר השתלת עצם.
- לאחר מכן מכסים את החלון שנוצר בדופן הצידי של הסינוס בממברנה או בחומר כירורגי, ותופרים את רקמת החניכיים חזרה למקומה.
- נותנים לאזור להחלים, ולאורך זמן חומר השתלת העצם משתלב עם העצם הטבעית, ויוצר בסיס יציב לביצוע השתלת שיניים.
הבחירה בין הרמת סינוס סגורה להרמת סינוס פתוחה תלויה בכמות השתלת העצם הנדרשת, ובצרכים הפרטניים של המטופל. הטכניקה הספציפית המתאימה ביותר לכל מקרה נקבעת על ידי רופא השיניים בשלב תכנון הטיפול.
מתי נצטרך לבצע הרמת סינוס?
הליך הרמת סינוס עשוי להיות נחוץ במצבים הבאים:
- כאשר הלסת העליונה האחורית חסרה מספיק גובה עצם כדי לתמוך בהנחת שתלים דנטליים, ייתכן שהעצם הטבעית אבדה עקב גורמים כמו עקירת שיניים, מחלת חניכיים או ספיגת עצם לאורך זמן.
- אצל אנשים מסוימים, הסינוסים המקסילריים עשויים להיות גדולים באופן טבעי או ממוקמים נמוך, וחודרים לעצם הלסת העליונה, מה שעלול להגביל את העצם הזמינה עבור השתלת שיניים. הרמת סינוס מסייעת ביצירת נפח עצם נוסף כדי להבטיח שניתן לשלב את השתלים כראוי.
- לאחר איבוד שיניים בלסת העליונה האחורית, העצם שמסביב עלולה לעבור ספיגה, מה שמוביל להפחתת גובה העצם ונפחה. הרמת סינוס יכולה לסייע בבנייה מחדש של העצם.
הנחיות ובדיקות לקראת ניתוח הרמת סינוס
כאשר שוקלים ניתוח הרמת סינוס, יש לבצע מספר הנחיות ובדיקות על מנת להבטיח הליך בטוח ומוצלח:
- בדיקה מקיפה ויסודית ע"י רופא השיניים של בריאות הפה, כולל הערכת מצב השיניים, החניכיים ועצם הלסת.
- בדיקות הדמיה לתכנון טיפול נכון. צילומי רנטגן, פריאפיקליים או פנורמיים, מספקים מידע ראשוני על מצב עצם הלסת ועל קרבתם של הסינוסים. סריקות ממוחשבות של קרן קונוס (CBCT) עדיפות לעתים קרובות מכיוון שהן מספקות תמונות תלת-מימד מפורטות, המאפשרות הערכה מדויקת של נפח העצם, האנטומיה של הסינוסים והנוכחות של וריאציות אנטומיות כלשהן.
- הערכת המיקום והמצב של הסינוסים המקסילריים, כדי לקבוע אם הם חודרים לעצם הלסת העליונה. הערכה זו מסייעת בבחירת הטכניקה המתאימה להליך.
- במקרים מסוימים יקחו בדיקות דם כדי להעריך את הבריאות הכללית של המטופל, ולבדוק אם יש מצבים רפואיים או חריגות בדם שעלולים להשפיע על הניתוח או תהליך הריפוי.
- לפני הניתוח, ייתכן שיהיו הנחיות ספציפיות כגון דרישות צום, הפסקת נטילת תרופות מסוימות והפסקת עישון.
מהו תהליך הניתוח להרמת סינוס?
ניתוח הרמת סינוס הוא הליך רב-שלבי שנועד להגדיל את כמות העצם בלסת העליונה האחורית כאשר אין מספיק גובה או נפח עצם לביצוע מוצלח של השתלת שיניים.
התהליך כולל בדרך כלל מספר שלבים:
- הכנה לפני ניתוח - רופא השיניים (או מנתח הפה), יבצע בדיקה מקיפה, יסקור את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, ויבצע בדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן או סריקות קונוס קרן טומוגרפיה (CBCT). כמו כן, הוא יתן הנחיות טרום-ניתוח, שעשויות לכלול צום, התאמות תרופתיות, הפסקת עישון, ועוד - בהתאם למצבו של כל מטופל.
- הרדמה - הניתוח יתבצע בהרדמה על מנת להבטיח חוויה נוחה ונטולת כאבים. סוג ההרדמה יכול להשתנות בהתאם להעדפות, למורכבות ההליך, ולהמלצת רופא השיניים. האפשרויות עשויות לכלול הרדמה מקומית, הרגעה תוך ורידית, או הרדמה כללית.
- יצירת חתך ודש - ברגע שההרדמה עובדת, רופא השיניים יבצע חתך קטן ברקמת החניכיים ליד הטוחנת של הלסת העליונה. חתך זה יוצר דש, אשר מורם בעדינות כדי לחשוף את העצם הבסיסית. הדש מספק גישה לחלל הסינוס.
- יצירת חלון - כשהעצם הבסיסית חשופה, נוצר חלון קטן בדופן הצדדית של הסינוס המקסילרי. חלון זה מאפשר גישה לחלל הסינוס עבור השלבים הבאים של ההליך. הגודל והמיקום של החלון נקבעים בקפידה בהתבסס על המקרה הפרטני, תוך התחשבות בגורמים כגון איכות העצם ואנטומיה של הסינוס.
- הרמת קרום סינוס - קרום הסינוס, שהוא שכבה דקה המצפה את חלל הסינוס, מורם בעדינות ומופרד מהעצם הבסיסית. בעזרת מכשירים מיוחדים יוצרים מרווח בין הממברנה לעצם, מבלי לגרום נזק. הגבהה זו של קרום הסינוס עוזרת ליצור מקום להנחת חומר השתלת עצם.
- מיקום השתלת עצם - לאחר הרמת קרום הסינוס, מניחים חומר השתלת עצם לתוך החלל שנוצר. ניתן להשיג את חומר השתלת העצם ממקורות שונים, כגון עצם אישית (אוטוגרפט), עצם מתורם (אלוגרפט), תחליפי עצם סינטטים או שילוב של אלה. חומר השתל מקדם היווצרות עצם חדשה, ומשמש כפיגום לתאי העצם הטבעיים של הגוף להשתלבות ולגדילה.
- סגירה וריפוי - לאחר הנחת חומר השתלת העצם, סוגרים את החלון שנוצר בדופן הצדדית של הסינוס. הסגירה מגנה על השתלת העצם ומונעת כניסת רקמה רכה לחלל הסינוס. לאחר מכן ממקמים מחדש את דש רקמת החניכיים, ותופרים אותו חזרה למקומו כדי לקדם ריפוי תקין.
- טיפול לאחר ניתוח - לאחר הרמת סינוסים זמן החלמה הוא אישי. לעיתים יהיה צורך במשככי כאבים, אנטיביוטיקה למניעת זיהום, שטיפות מי מלח להיגיינת הפה, והגבלות תזונתיות. כמו כן, יהיו מפגשי בקורת כדי לעקוב אחר התקדמות הריפוי והערכה על המוכנות להשתלת שיניים.
כמה זמן נמשך ניתוח הרמת סינוס?
משך ניתוח הרמת סינוס יכול להשתנות בהתאם למורכבות המקרה, הטכניקה הניתוחית שנבחרה (הרמת סינוס סגורה או פתוחה) והאנטומיה של המטופל. בממוצע, נהוג להעריך שניתוח כזה נמשך כ-60 עד 90 דקות. עם זאת, חשוב לציין כי מדובר בהערכה כללית, והזמן בפועל עשוי להשתנות.
הרמת סינוס – החלמה
לאחר ניתוח הרמת סינוס זמן החלמה נדרש כדי להבטיח ריפוי תקין ותוצאות מוצלחות.
- אי נוחות מסוימת, נפיחות וכאב קל בימים שלאחר הניתוח הן חוויות נורמליות. רופא השיניים עשוי לרשום תרופות נגד כאבים או להמליץ על משככי כאבים ללא מרשם כדי להתמודד עם אי הנוחות. הנחת שקיות קרח על החלק החיצוני של הפנים ב-24 השעות הראשונות יכולה לעזור להפחית את הנפיחות.
- דימום קל במקום הניתוח הוא תופעה נפוצה. רופא השיניים אמור לספק הנחיות ספציפיות כיצד לשלוט בדימום, כמו נשיכה עדינה של רפידות גזה סטריליות.
- תרופות ואנטיביוטיקה: רופא השיניים עשוי לרשום אנטיביוטיקה כדי למנוע זיהום ולהבטיח החלמה תקינה.
- ההחלמה תלויה גם בתזונה. בתחילה מומלץ לאכול תזונה רכה או נוזלית כדי למנוע גירוי ולסייע בריפוי. ככל שההחלמה מתקדמת, אפשר להתחיל באופן הדרגתי לאכול מזון נורמלי.
- חיוני לתת לגוף מנוחה מספקת בימים הראשונים שלאחר הניתוח, כדי להקל על הריפוי. כמו כן, רצוי להימנע מפעילויות מאומצות, מהרמה כבדה או מפעילות גופנית נמרצת למשך מספר ימים לפחות, או לפי המלצת רופא השיניים.
תופעות לוואי אפשריות
ניתוח הרמת סינוס הוא בדרך כלל בטוח ונסבל. אך כמו כל הליך כירורגי, עלולות להיות לו כמה תופעות לוואי:
- נפיחות ואי נוחות קלה הם שכיחים לאחר ניתוח הרמת סינוס.
- דימום קל ממקום הניתוח עלול להופיע.
- קיים סיכון לזיהום שיגרום לכאב, נפיחות או חום, למרות שהוא נדיר.
- במקרים מסוימים עלולה להופיע סינוסיטיס (דלקת בסינוסים). שיכולה לגרום לתסמינים כמו גודש, לחץ בפנים והפרשות מהאף.
- במהלך ההליך קיים סיכון קטן לניקוב בשוגג של קרום הסינוס. סיבוך זה עשוי לדרוש התערבות נוספת כדי לתקן את הנקב ולהבטיח ריפוי תקין.
- קיימת אפשרות של כשל בהשתלה, כאשר השתלת העצם אינה משתלבת או מספקת את הכמות הרצויה של היווצרות עצם חדשה, אם כי זה נדיר.
- קרבתם של עצבים בלסת העליונה מהווה סיכון קל לפציעה עצבית במהלך הניתוח. זה עלול לגרום לחוסר תחושה זמני או, לעתים רחוקות, קיבוע, עקצוץ או תחושה שונה בשיניים העליונות, בחניכיים או בשפה.
איך לבחור מרפאת שיניים מומלצת לביצוע ניתוח הרמת סינוס
כשזה מגיע לבחירת מרפאת שיניים לניתוח הרמת סינוס, יש כמה גורמים חשובים שיש לקחת בחשבון. בראש ובראשונה, המומחיות חשובה! חפשו מרפאה עם רופאי שיניים מנוסים המתמחים ברפואת שתלים ובעלי רקורד מוכח בביצוע הליכים כאלו.
מוניטין הוא המפתח. משוב חיובי וחיוכים שמחים ממטופלים הם אינדיקטורים לעבודה שנעשתה היטב.
אל תשכחו את הטכנולוגיה! מרפאה מודרנית ומאובזרת יכולה לעשות את כל ההבדל. חפשו מרפאה מעודכנת בכל הטכנולוגיות החדישות. אמנם גאדג'טים היי-טק ומכשירים מבריקים אינם כל התמונה, אבל הם יכולים להפוך את חווית הטיפול לחלקה ונוחה יותר.
כמובן שגם האווירה חשובה. סביבת מרפאה ידידותית ומסבירת פנים יכולה לעזור להרגיע. חיוך חם וסביבה מרגיעה יכולים לעזור רבות בהרגעת העצבנות לפני הניתוח!
ואחרון חביב, אל תזלזלו בכוחה של תקשורת טובה. מרפאה שמקדישים בה זמן להקשיב למטופלים, לענות על שאלות ולהסביר את התהליך בצורה ברורה ומובנת – שווה זהב.
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ: