ממה נובעות מחלות חניכיים?
- הצטברות רובד ואבנית: הגורם העיקרי למחלות חניכיים הוא הצטברות רובד ואבנית על השיניים ועל רקמות החניכיים. רובד הוא סרט דביק שנוצר על השיניים כאשר חיידקים מתערבבים עם רוק וחלקיקי מזון. אם הרובד אינו מוסר באמצעות צחצוח רגיל וחוט דנטלי, הוא עלול להתקשות לאבן שן, שלא ניתנת להסרה על ידי צחצוח בלבד.
- דַלֶקֶת חֲנִיכַייִם: כאשר אבנית מצטברת על השיניים, היא עלולה לגרום לדלקת בחניכיים, שהיא השלב המוקדם ביותר של מחלת חניכיים. היא מאופיינת בחניכיים אדומות, נפוחות ומדממות.
- פריודונטיטיס: דלקת חניכיים שאינה מטופלת מתפתחת לפריודונטיטיס; צורה חמורה יותר של מחלת חניכיים. בפריודונטיטיס, החיידקים בפלאק ובאבנית מתחילים להרוס את רקמות החניכיים והעצם התומכות בשיניים; אם לא יטופל, זה עלול להוביל לאובדן שיניים.
- גורמים נוספים: עישון, שינויים הורמונליים (כגון במהלך הריון או גיל המעבר), תרופות מסוימות וגנטיקה. עם זאת.
תסמינים של מחלות חניכיים
התסמינים של מחלת חניכיים יכולים להשתנות בהתאם לחומרת המצב. השלב המוקדם ביותר של מחלת חניכיים, המכונה דלקת חניכיים, מאופיין לרוב בתסמינים הבאים:
- חניכיים אדומות, נפוחות או רכות
- חניכיים מדממות בעת צחצוח או שימוש בחוט דנטלי
- כאבים ורגישות בפה
- כיסים או רווחים בין השיניים והחניכיים
- ריח רע מהפה או טעם רע בפה
- נסיגת חניכיים או שיניים שנראות ארוכות מהרגיל
- שינויים באופן שבו השיניים משתלבות זו בזו בעת נשיכה – שינויים במנשך הפה
חשוב לפנות לרופא שיניים אם חווים אחד מהתסמינים הללו, שכן גילוי וטיפול מוקדם יכולים למנוע את התקדמות מחלת החניכיים ואת הפוטנציאל לאובדן שיניים.
היתרונות של שילוב טיפול תרופתי וטיפול בלייזר למחלות חניכיים
- תוצאות יעילות: שילוב של טיפול תרופתי ולייזר לטיפול במחלת חניכיים מספק תוצאות יעילות יותר מאשר שימוש רק באחד מהאמצעים הללו. טיפול בלייזר מסייע בהסרת חיידקים ורקמות פגומות מהחניכיים, בעוד שהטיפול התרופתי יעזור לחסל את כל החיידקים שנותרו ויפחית את הדלקת. טובים השניים מן האחד.
- זמן טיפול קצר יותר: שילוב של טיפול תרופתי וטיפול בלייזר מפחית את משך הזמן הדרוש לטיפול.
- צמצום תופעות לוואי: טיפול בלייזר הוא הליך זעיר פולשני, שמצמצם את תופעות הלוואי הקשורות לטיפולים מסורתיים במחלות חניכיים, ומפחית את הצורך בהליכים כירורגיים.
- נוחות: טיפול בלייזר הוא הליך ללא כאבים שניתן לבצע ללא צורך בהרדמה.
תזונה ומחלות חניכיים
תזונה ומחלות חניכיים קשורות זו לזו בעבותות. תזונה לקויה היא אחד מהגורמים למחלת חניכיים ותזונה בריאה יכולה להיות אחד מהאמצעים למניעת מחלות חניכיים:
- תזונה לקויה ומערכת חיסונית חלשה: תזונה לקויה, החסרה חומרים מזינים חיוניים, עלולה להחליש את המערכת החיסונית, ולהקשות על הגוף להדוף זיהומים ודלקות בחניכיים. חומרים מזינים כמו ויטמין C, ויטמין D, סידן וחומצות שומן אומגה 3, ממלאים תפקידים חשובים בבריאות החניכיים, והם חיוניים לשמירה על שיניים וחניכיים חזקות.
לעומת זאת, תזונה עשירה במזונות מתוקים ומעובדים תורמת להתפתחות מחלות חניכיים על ידי קידום צמיחת חיידקים מזיקים בפה. החיידקים בפה ניזונים מסוכרים, ומייצרים חומצות שעלולות לשחוק את אמייל השן ולגרות את החניכיים, מה שעלול להוביל להתפתחות של רובד ואבנית.
- עודף משקל : מחקרים הראו שאנשים הסובלים מעודף משקל נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלת חניכיים. הסיבה לכך היא כנרא תזונה לקויה, החסרה ברכיבי תזונה חשובים, מצד אחד, וצריכת סוכר ופחמימות מוגברת, מצד שני.
אבנית והקצעת שורשים עם טיפול תרופתי למחלת חניכיים מתקדמת
אבנית היא הצטברות מינרלים קשים על השיניים ומתחת לקו החניכיים. כאשר אבנית אינה מטופלת היא יכולה לתרום להתפתחות מחלת חניכיים מתקדמת, שעלולה בתורה להוביל לאובדן שיניים ולסיבוכים אחרים בבריאות הפה. מומלץ שטיפול במחלת חניכיים מתקדמת יכלול שילוב של הקצעת שורשים וטיפול תרופתי.
- הקצעת שורשים הוא תהליך של ניקוי שיניים עמוק שבו מסירים אבנית ופסולת אחרת מתחת לקו החניכיים. במהלך ההליך, רופא שיניים ישתמש בכלים מיוחדים כדי לנקות בזהירות את שורשי השיניים, ולהחליק משטחים מחוספסים שבהם יכולים להצטבר חיידקים.
- טיפול תרופתי מומלץ לפני הקצעת שורשים ואחריה, כדי להשתלט על דלקת קיימת, ולשם טיפול בשאריות חיידקים אחרי הניקוי. תרופות נפוצות המשמשות לטיפול במחלות חניכיים כוללות אנטיביוטיקה, חיטוי ותרופות אנטי דלקתיות.
שילוב של הקצעת שורשים וטיפול תרופתי הוכח כיעיל במחלת חניכיים מתקדמת, בהפחתת עומק הכיס, המהווה אינדיקטור מרכזי לחומרת מחלת החניכיים, ובהפחתת דימומים ושיפור בריאות החניכיים הכללית.
גישות טבעיות והוליסטיות לטיפול בחניכיים
גישות טבעיות והוליסטיות לשמירה על חניכיים בריאות וטיפול במחלת חניכיים מתמקדות בשימוש בתרופות טבעיות ובשינויים באורח החיים. גישות אלו לא יכולות להוות תחליף לטיפול שיניים מקצועי, אך ניתן להשתמש בהן בשילוב עם שיטות טיפול מסורתיות כדי לתמוך בבריאות החניכיים הכללית.
- משיחת שמן בפה – כגון שמן קוקוס או שומשום – למשך 10-20 דקות היא טכניקה איורוודית עתיקה. מאמינים שזה עוזר להסיר רעלים מהפה ולקדם את בריאות החניכיים הכללית.
- תרופות צמחיות ותבלינים, כגון אלוורה, מנטה וקמומיל, יכולים לשמש לקידום בריאות החניכיים. ניתן להשתמש בצמחים אלו בצורות שונות, כולל במי פה, בתה או ביישומים מקומיים.
- תזונה בריאה ועשירה בויטמינים ומינרלים. מזונות עתירי ויטמין C, כגון פירות הדר ועלים ירוקים, מפתחים חניכיים בריאות. הימנעות ממזונות מתוקים ומעובדים יכולה גם לסייע במניעת מחלות חניכיים.
- גרגור מלח: גרגור ושטיפת הפה במי מלח ידועים כאחד הדברים הטבעיים שמומלץ לבצע באופן שגרתי לשמור על בריאות החניכיים.
- שמירה על היגיינת הפה באמצעות צחצוח פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי מדי יום, חיוניים לבריאות החניכיים; גם שימוש במשחות שיניים ומי פה טבעיות ולא רעילות יכול להועיל.
- דיקור: טכניקת רפואה סינית עתיקה הכוללת החדרת מחטים דקות לעור בנקודות ספציפיות. הוכחה כיעילה בהפחתת דלקות וקידום ריפוי בחניכיים.
תפקידה של פרוביוטיקה דרך הפה
פרוביוטיקה הם חיידקים מועילים שניתן להשתמש בהם כדי לקדם פה בריא. פרוביוטיקה פועלת להחזרת האיזון הטבעי של חיידקים בפה, מה שיכול לסייע:
- בתמיכה במיקרוביום בריא
- בהפחתת הסיכון לחורים בשיניים
- בהפחתת ריח רע מהפה (הליטוזיס)
- בתמיכה בבריאות החניכיים
איך להימנע מדלקת חניכיים?
- שמירה על היגיינת פה נכונה.
- ביקור אצל רופא השיניים באופן קבוע
- מעבר לתזונה בריאה, מאוזנת ועשירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים.
- הימנעות ממזונות מתוקים ומעובדים.
- ויתור על מוצרי טבק
- שימוש במברשת שיניים עם זיפים רכים
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ: