מהי נסיגת חניכיים?
נסיגת חניכיים היא מצב שבו רקמת החניכיים המקיפה את השיניים נשחקת או נסוגה, וחושפת עוד משטח השן, או אפילו את שורש השן. זה יכול לגרום לרווחים או לכיסים בין השיניים והחניכיים, מה שגורם לשיניים להֵרָאוֹת ארוכות יותר, ועלול להוביל לרגישות בשיניים ולסיכון מוגבר לעששת.
איך לדעת האם אתה סובל מנסיגת חניכיים?
לנסיגת חניכיים תסמינים נפוצים, והם:
תסמינים | הסבר |
---|---|
רגישות בשיניים | נסיגת חניכיים עלולה לחשוף את שכבת הדנטין של השן. זו מכילה צינוריות מיקרוסקופיות המתחברות לקצות העצבים. כתוצאה מכך עלולים לחוות רגישות מוגברת למאכלים ומשקאות חמים או קרים. |
השיניים נראות ארוכות יותר | כאשר רקמת החניכיים נסוגה, ניתן לראות יותר משטח השן, כולל הכתר ואפילו את שורש השן. חשיפה זו עלולה ליצור אשליה שהשיניים ארוכות מבעבר. |
שורש שן גלוי | ככל שרקמת החניכיים נסוגה, שורש השן הבסיסי עלול להיחשף. בניגוד לכתר, המוגן באמייל, משטח השורש רך יותר ופגיע יותר לעששת ולבעיות שיניים אחרות. |
קו חניכיים משתנה | נסיגת חניכיים גורמת לקו החניכיים להימשך לאחור או להתרחק ממקומו הרגיל. ייתכן שתבחינו שהשיניים נראות ארוכות יותר, וייתכן שינוי ניכר בקו המתאר ובגובה החניכיים סביב השיניים הנפגעות. |
מרווחים או כיסים בין השיניים | נסיגת חניכיים עלולה לגרום להיווצרות מרווחים או כיסים בין השיניים. חללים אלה רגישים יותר להצטברות מזון, ומגבירים את הסיכון למחלות חניכיים ועששת. |
חניכיים מדממות | כאשר החניכיים נסוגות, הן נעשות דקות ועדינות יותר. כתוצאה מכך, הן עלולות לדמם בקלות, במיוחד במהלך צחצוח, שימוש בחוט דנטלי או אכילת מזון קשה או פריך. חניכיים מדממות הן סימן למחלת חניכיים בסיסית, שלעתים קרובות מתלווה לנסיגת חניכיים. |
שינויים בקו השיניים | ככל שרקמת החניכיים פוחתת, זה משפיע על היציבות והמיקום של השיניים. השיניים עלולות לזוז או להיות לא מיושרות, מה שמוביל לבעיות נשיכה ולבעיות אסתטיות. |
כיצד מתפתחת נסיגת חניכיים בפה?
הסיבות העיקריות לנסיגת חניכיים הן:
- מחלת חניכיים: זו הסיבה המשמעותית ביותר לנסיגת חניכיים. מדובר בזיהום של רקמות החניכיים, הנגרם מהצטברות של רובד ואבנית לאורך קו החניכיים. מחלת חניכיים מובילה לדלקת ולנזק לחניכיים, וכתוצאה מכך לנסיגה שלהם לאורך זמן.
- היגיינת פה לקויה: נוהלי היגיינת פה לקויים, כגון צחצוח לא סדיר, או הזנחת השימוש בחוט דנטלי, עלולים לתרום להתפתחות מחלת חניכיים. הסרת פלאק לא מספקת מאפשרת לחיידקים לשגשג, מה שמוביל לדלקת חניכיים ולנסיגה.
- צחצוח שיניים אגרסיבי: צחצוח שיניים חזק מדי, או שימוש במברשת שיניים עם זיפים קשים, עלולים לגרום לטראומה לרקמת החניכיים. עם הזמן, זה יכול לשחוק את החניכיים ולהוביל לנסיגה.
- גנטיקה: ישנם אנשים עם נטייה גנטית לרקמת חניכיים דקה או חלשה, מה שהופך אותם לרגישים יותר לנסיגת חניכיים.
- שינויים הורמונליים: במהלך גיל ההתבגרות או גיל המעבר. לדוגמה, נסיגת חניכיים בהריון נפוצה בגלל השינויים ההורמונליים המשמעותיים שעוברות נשים כשהן בהריון.
- עישון או לעיסת טבק: אלה משפיעים לרעה על בריאות החניכיים ועל זרימת הדם לחניכיים, ובכך מגבירים את הסיכון למחלות חניכיים ולנסיגה.
- חריקת שיניים (ברוקסיזם): שחיקה מתמשכת או הידוק השיניים מפעילים לחץ מוגזם על החניכיים, מה שמוביל לנסיגה שלהן.
- תרופות: ציקלוספורין וקורטיקוסטרואידים ודומיהן, עלולות להגביר את הסיכון לנסיגת חניכיים. תרופות אלו עלולות להחליש את המערכת החיסונית, מה שמקשה על הגוף להדוף זיהום.
- הזדקנות: ככל שאנו מתבגרים, החניכיים שלנו נוטות באופן טבעי לסגת במידה מסוימת. עם זאת, נוהלי היגיינת פה נכונים יכולים לעזור למזער את חומרת הנסיגה.
- טראומה: גם פגיעה בחניכיים, כמו מכה בפה או מהליך שיניים, עלולה לגרום לנסיגתן.
- נסיגת חניכיים יכולה להתפתח לאט עם הזמן, או בפתאומיות. אם מבחינים באחד מהתסמינים של נסיגת חניכיים, חשוב לפנות מיד לרופא שיניים. טיפול מוקדם יכול לסייע במניעת נזק נוסף לחניכיים ולשיניים.
צפו בסרטון שבו הרופא מסביר על טיפול pst לחריקת שיניים
טיפול בנסיגת חניכיים
קו הטיפול הראשון בנסיגת חניכיים יכלול טיפולים לא-ניתוחיים:
היגיינת הפה משופרת:
- טכניקת צחצוח עדין בעזרת מברשת שיניים בעלת זיפים רכים. צחצחו את השיניים בתנועות סיבוביות עדינות כדי למנוע גירוי נוסף או נזק לחניכיים. הימנעו מצחצוח אגרסיבי או משימוש בכוח מופרז.
- שימוש בחוט דנטלי או בקיסם דנטלי עוזר להסיר רובד ופסולת בין השיניים ולאורך קו החניכיים. היו עדינים בעת השימוש כדי למנוע פציעה של החניכיים. רופא השיניים יכול להדריך אתכם לגבי הטכניקה הנכונה.
- מי פה אנטי-מיקרוביאליים לשטיפת הפה, כדי להפחית את פעילות החיידקים ולקדם את בריאות החניכיים.
ניקוי שיניים מקצועי:
- הסרת אבנית: רופא שיניים יסיר ביסודיות רובד ואבנית מהשיניים ומתחת לקו החניכיים באמצעות מכשירים מיוחדים. תהליך זה עוזר לחסל את החיידקים התורמים למחלות חניכיים ולנסיגה.
- הקצעת שורשים: זהו הליך דנטלי הכולל ניקוי עמוק שמסיר הצטברות רובד ואבנית (מתחת לקו החניכיים), ושל משטחי השורש של השיניים. רופא השיניים מחליק את משטחי שורש השן כדי למנוע הצטברות פלאק ולקדם צמיחה מחדש של רקמת חניכיים.
טיפול זעיר פולשני:
PST) Pinhole Surgical Technique) – יצירת חורים קטנים ברקמת החניכיים ליד האזור הנסוג. דרך החורים הללו רופא השיניים משחרר את רקמת החניכיים, באמצעות מכשירים מיוחדים, ומחליק אותה למצב טבעי יותר כדי לכסות את השורש החשוף. זוהי שיטה חדשנית ללא תפרים וללא השתלות חניכיים.
נסיגת חניכיים טיפול ניתוחי:
השתלת חניכיים:
- השתלת רקמת חיבור: לקיחת פיסת רקמה קטנה מהחך או מבנק רקמות, והשתלתה על אזור החניכיים הנסוג. הרקמה המושתלת מכסה את השורש החשוף, עוזרת להפחית את הרגישות ולשפר את מראה החניכיים.
- השתלת חניכיים חופשית: דומה להשתלת רקמת חיבור, אך במקום להשתמש בדש רקמה, לוקחים ישירות מהחיך פיסת רקמה קטנה שמונחת על האזור הנסוג.
- השתלה סביבתית: בטכניקה זו, רקמת החניכיים הסמוכה ממוקמת מחדש בעדינות כדי לכסות את השורש החשוף. הרקמה נשארת מחוברת חלקית לאספקת הדם המקורית שלה.
מהו משך זמן ההחלמה?
זמן ההחלמה של נסיגת חניכיים תלוי בחומרת המצב, בשיטת הטיפול שנבחרה ובגורמי ריפוי אינדיבידואליים.
- ניקוי שיניים מקצועי והקצעת שורשים: החניכיים עשויות להיות רכות ורגישות במשך מספר ימים. החניכיים נרפאות בדרך כלל תוך שבוע, אך עשויים לחלוף מספר שבועות עד שהן מתאוששות במלואן.
- PST – זמן ההחלמה מהליך זה הוא קצר יותר בהשוואה להשתלת חניכיים מסורתית. רוב החולים חווים אי נוחות מינימלית לאחריו, ויכולים לחזור לפעילות רגילה תוך יום או יומיים. עם זאת, לחניכיים עדיין יכול לקחת מספר שבועות עד להחלמה מלאה.
- השתלת חניכיים: זמן ההחלמה יכול להשתנות בהתאם להיקף ההשתלה וליכולת הריפוי של המטופל. בדרך כלל, לוקח בערך 2-3 שבועות לרקמת החניכיים להחלים. עם זאת, ריפוי מלא ושילוב של השתל עם הרקמה הסובבת יכולים להימשך מספר חודשים.
האם יש טיפול טבעי לנסיגת חניכיים?
למי שמעדיף במקרה של נסיגת חניכיים טיפול טבעי יכול לנסות:
משיכת שמן
כף שמן קוקוס או שמן שומשום בפה למשך 10-15 דקות מדי יום עשויה לסייע בהפחתת הרובד והחיידקים בפה.
תה ירוק
שתיית תה ירוק או שימוש בו כשטיפת הפה מסייעת להפחתת דלקת ולשליטה על צמיחת חיידקים בפה. תה ירוק מכיל נוגדי חמצון שיכולים לקדם את בריאות החניכיים.
תרופות צמחיות
לחלק מצמחי המרפא, כגון קמומיל, מרווה ואכינצאה, יש תכונות אנטי דלקתיות ואנטי מיקרוביאליות. אפשר להכין תה צמחים ולהשתמש בו כשטיפת פה לאחר שהוא מתקרר.
אלוורה
מריחת ג'ל אלוורה ישירות על החניכיים יכולה להיות בעלת אפקט מרגיע ולקדם ריפוי. לאלוורה יש תכונות אנטי דלקתיות ואנטי מיקרוביאליות שעוזרות לבריאות החניכיים.
שטיפת מי מלח
שטיפת הפה בתמיסת מים מלוחים - חצי כפית מלח מומסת בכוס מים חמימים - מפחיתה את הדלקת ומקדמת ריפוי. לשטוף למשך 30 שניות ולירוק את התמיסה.
תזונה נכונה
תזונה מאוזנת ועשירה בויטמינים ומינרלים, במיוחד ויטמין C, ויטמין D וסידן, חשובה לבריאות החניכיים.
איך לבחור מרפאת שיניים המתמחה בבעיות חניכיים
חפשו מרפאת שיניים שיש לה צוות של רופאי שיניים בעלי הכשרה וניסיון בטיפול בבעיות חניכיים. וודאו שהקליניקה מציעה מגוון רחב של טיפולים ושירותים הקשורים לחניכיים, לרבות אבחון וניהול מחלות חניכיים, השתלת חניכיים, הקצעת שורשים וטכניקות מתקדמות נוספות.
בחרו במרפאה המאמצת טכנולוגיה וטכניקות שיניים מודרניות. כלים מתקדמים כגון הדמיה דיגיטלית וטיפולים בלייזר שיכולים לשפר את הדיוק, היעילות והנוחות של טיפולי חניכיים.
חפשו מרפאה שמתעדפת את נוחות המטופל וטיפול מותאם אישית. מרפאה שהצוות מקדיש זמן ותשומת לב, מקשיב למטופלים ולחששות שלהם, מסביר היטב את אפשרויות הטיפול ומערב את המטופל בקבלת ההחלטות.
ומבחינה פרקטית כדאי לקחת בחשבון את מיקום המרפאה, נגישות ושעות המשרד. בחרו מרפאה שנוחה לכם להגיע אליה, בין אם היא קרובה לביתכם או למקום העבודה, ומציעה זימון תורים גמיש.
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ: