השתלת שיניים בלסת התחתונה נועדה לספק תחליף דמוי שיניים טבעיות במקום שיניים חסרות. השתלים מורכבים מברגי טיטניום המוחדרים בניתוח לעצם הלסת. מטרתם לשמש כתחליף מלאכותי של שורשי השיניים. עם הזמן השתלים מתמזגים עם העצם בתהליך שנקרא אוסאואינטגרציה ויוצרים בסיס חזק ויציב לשיניים חלופיות (כתרים – תחליפי השן).
שיניים חלופיות יכולות להיות בצורה של כתרים או גשרים גדולים יותר, שאותם מחברים לשתלים. השתלת שיניים בלסת התחתונה מספקת פתרון עמיד ביותר, טבעי למראה וטבעי לשימוש בזמן לעיסה, דיבור וכו'.
מקרים בהם נצטרך לבצע השתלת שיניים בלסת תחתונה
הנה כמה מקרים שבהם עולה הצורך להשתיל שיניים בלסת התחתונה:
- כאשר שן אחת חסרה, בשל עקירה, בגלל עששת קשה, בגלל מכה חזקה, תאונה או מכל סיבה אחרת. השתל מוכנס לעצם הלסת, שבעקותיו תתבצע התאמת כתר (זמני ואחר כך קבוע), שישתלב באופן טבעי עם השיניים הסמוכות. גישה זו מאפשרת להימנע משיוף ופגיעה בשיניים סמוכות בריאות, כפי שנדרש בהתקנה גשר בשיטת הטיפול הוותיקה.
- אם חסרות מספר שיניים סמוכות בלסת התחתונה, ניתן להשתמש בשתלים לתמיכה בגשר קבוע. במקום להסתמך על תמיכת השיניים הטבעיות הסמוכות למקום העקירה או החוסר, הגשר מעוגן היטב לשתלים. זה פתרון יציב ונוח יותר בהשוואה לשימוש בפתרון של תותבות.
- במקרים של אובדן שיניים מוחלט בלסת התחתונה, ניתן להשתמש בשתלים דנטליים לתמיכה בשחזור קשת מלאה. ניתן להשיג זאת באמצעות טכניקות כגון אול און סיקס All-On-6 . הרעיון הוא שכל הקשת של השיניים החלופיות תעוגן על גבי שישה שתלים הממוקמים בנקודות המתאימות והיציבות ביותר שבלסת.
- כאשר חסרות שיניים בלסת התחתונה, העצם באזור זה מתחילה להיפגע ולהיספג עקב חוסר גירוי טבעי של לעיסה. אובדן עצם עלול לגרום לפגיעה אסתטית, הזדקנות מוקדמת וקשיים בדיבור ובאכילה. שתלים הם האפשרות היחידה להחלפת שיניים שמבטלת את הפגיעה בעצם הלסת.
תמונות פנים של הלסת
יתרונות השתלת שיניים בלסת התחתונה
שתלים מביאים עימם יתרונות רבים על פני שימוש בשיניים תותבות או התקנת גשר נשלף, ללא שתלים.
- השתלת שיניים בלסת התחתונה מספקת פתרון תפקודי מושלם, ממש כמו שיניים טבעיות (או, אם נדייק, זה הדבר הקרוב ביותר לכך). המטופלים יוכלו לאחר הטיפול לאכול, לדבר ולחייך בביטחון. שלא כמו תותבות, שתלים מעוגנים היטב בעצם הלסת כך שהם לא יכולים להשתחרר או ליפול או לעורר אי נוחות.
- כפי שציינו קודם לכן, השתלת השיניים זו הדרך היעילה לשמור על בריאות עצם הלסת, מניעת ספיגה ואובדן נפח עצם על כל המשתמע מכך.
- שתלים יעילים נועדו לספק פתרון ארוך טווח וקבוע לשיניים חסרות. שתלים יכולים להחזיק מעמד עשרות שנים או אפילו לכל החיים. הם עשויים מחומרים תואמים ביולוגית, כגון טיטניום. כלומר, אלה חומרים אשר לא נדחים על ידי הגוף ולא מעוררים תגובה אלרגית כלשהי. ההתמזגות הטבעית עם עצם הלסת יוצרת בסיס חזק ואיתן לשיניים החלופיות.
- השתלת השיניים בלסת התחתונה נעשית בטיפול מותאם אישית, תוך התייחסות לצבע הטבעי של השיניים, לצורת השיניים הטבעיות של המטופלים ואף לגודל הנחוץ של כותרות השן. השיניים החלופיות מהוות פתרון טבעי למראה, לשביעות רצונם של המטופלים.
שלבי ההליך של השתלת שיניים בלסת תחתונה
- השלב הראשון מתחיל עם בדיקה מלאה על ידי רופא השיניים בעל הניסיון העשיר בהשתלות. בודקים את מצב הפה והלסת, עובי וצפיפות עצם הלסת והיכן יתאים למקם את השתלים. בעזרת סריקת סי-טי ובדיקות נוספות, הרופא נערך להעניק תוכנית טיפול אישית.
- השלב הבא הוא הכנסת השתלים בהליך כירורגי. הליך זה מבוצע בהרדמה מקומית או בטשטוש עמוק. רופא השיניים יבצע חתך קטן בחניכיים, לעבר הלסת. לאחר מכן מכינים את התעלות הייעודיות לקליטת השתלים ואז מכניסים את שתלי הטיטניום ותופרים את החניכיים.
- בשלב הבא יש צורך בתקופת החלמה של מספר חודשים, כדי לאפשר את ריפוי עצם הלסת ועיבוי העצם בסמוך לשתלים. בתקופה זו תאי העצם גדלים סביב פני השטח של השתל, ויוצרים קשר חזק ויציב. המטופלים יכולים להשתמש בכתרים זמניים במידת הצורך.
- השלב הבא כולל התאמת חיבורים קטנים לשתלים. חיבורים אלו משמשים כחוליה מקשרת שבין השתל לבין שחזור השן הסופי (הכתר). הליך כירורגי קטן מבוצע כדי לחשוף את השתלים. על סמך מודל תלת מימדי מכינים את הכתרים תוך התאמה מלאה לשתלים ולמבנה העצם והחניכיים. לאחר מכן הכתר הסופי מחובר היטב לשתלים וניתן לחזור לאכול ולחייך באופן טבעי.
עשוי לעניין אתכם | שיטות השתלת שיניים נוספות >>
סוגי השתלים הדנטליים שניתן להתקין בלסת התחתונה
ניתן להשתמש במספר סוגים של שתלים דנטליים בלסתה התחתונה:
שתלים אנדוסטליים
שתלים אנדוסטליים הם הסוג הנפוץ ביותר בשימוש בלסת התחתונה. לאחר שהשתל התמזג עם העצם מחברים את הכתרים כפי שתיארנו קודם לכן. שתלים אנדוסטליים מתאימים למטופלים עם צפיפות עצם מספקת בלסת. הם מעניקים יציבות מצוינת ושיעורי הצלחה מעולים לטווח ארוך. כדאי לדעת שזהו הסוג הנפוץ ביותר של השתלים.
מיני שתלים
מיני שתלים אלה שתלים בקוטר קטן או צר יותר ביחס לרגילים. אלה למעשה גרסאות קטנות יותר של שתלים אנדוסטליים (פחות מ-3 מ"מ קוטר). משמשים בדרך כלל לתמיכה בשיניים קטנות כגון השיניים החותכות. מיני שתלים זקוקים לפחות נפח עצם לסת בהשוואה לשתלים סטנדרטיים.
שתלים תת פריאוסטיאליים
שתלים תת פריאוסטיאליים הם אופציה חלופית נוספת, שנועדה למטופלים ללא צפיפות מספקת או ללא גובה מספיק של עצם לסת, ואשר אינם מתאימים להשתלת עצם. שתלים אלה מורכבים ממסגרת מתכת היושבת על עצם הלסת, מתחת לחניכיים. במסגרת יש מעין בליטות שיוצאות מעל החניכיים, לצורך חיבור הכתרים. זוהי טכניקה שפחות נפוצה כיום, לאור החלופות הקיימות והשיפורים בתחום של השתלת עצם.
שלבי ההחלמה לאחר התקנת שתלים בלסת תחתונה
תהליך ההחלמה לאחר ניתוח השתלת שיניים בלסת התחתונה כולל מספר שלבים. ראשית, מיד לאחר התקנת השתל המטופלים עשויים לחוות מידה מסוימת של נפיחות, דימום או רגישות. במידת הצורך הרופא ימליץ על משככי כאבים ויתכן שיהיה צורך באנטיביוטיקה כדי למנוע זיהום אפשרי.
למטופלים מומלץ לנוח, להימנע מפעילות מאומצת ועדיף לאכול מזון רך. לרוב ניתן לחזור לשגרת היומיום כעבור מספר ימים.
במהלך השבועות הראשונים חשוב לנקות היטב את השיניים והכתרים, על ידי צחצוח עדין ושימוש במי פה. יש להגיע למרפאה לבדיקות בזמן ההחלמה, וחשוב שלא להפעיל לחץ רב מדי על השתלים.
בחודשים הבאים השתלים מתמזגים עם עצם הלסת. לפי הנחיית הרופא, ניתן להתחיל לאכול מזון יותר מוצק, אך עדיין אין ללעוס חזק מדי היכן שמוקמו השתלים. לאחר התקנת הכתרים הסופיים המטופלים יקבלו הנחיות כיצד לטפל בשיניהם החדשות ואיך צריכים לשמור על היגיינת פה בקביעות.
סיבוכים וסיכונים בהשתלת שיניים בלסת תחתונה
בהשתלת שיניים בלסת התחתונה, שמבוצעת על ידי רופא מיומן, סיכויי ההצלחה מצויינים, אך ישנם סיבוכים וסיכונים אפשריים. למשל, זיהום מקומי, בעיות בשתלים אם ההשתלה לא בוצעה במקצועיות, נזק עצבי, שינויים בתחושה.
זיהום יכול להתרחש ברקמות הרכות או בעצם הלסת, וניתן לטפל באנטיביוטיקה ולעיתים נדרש טיפול נוסף. אם ריפוי עצם הלסת לא מתקדם כראוי, השתל עשוי להיות רופף ונדרש טיפול נוסף לתיקון או התקנת שתל חדש. קיים סיכון קטן לנזק עצבי בלסת התחתונה, אשר יכול לגרום לחוסר תחושה זמני או קבוע, עקצוץ או רגישות.
האם קיימים גורמי סיכון בהשתלה זו?
מספר גורמים יכולים להשפיע על הפחתת שיעורי ההצלחה של השתלת השיניים בלסת התחתונה. עישון הוא גורם סיכון משמעותי, שכן הוא עלול לפגוע בהליך הריפוי הטבעי, מגביר את הסיכון לזיהום ומקטין את זרימת הדם לאזור. בחולי סוכרת, עולה הסיכוי לסיבוכים. כך גם בקרב מטופלים עם היסטוריה של מחלת חניכיים קשות או בקרב מטופלים שלא מקפידים על ניקיון השיניים בכלל ובאזורי ההשתלה בפרט.
אם נפח הלסת איננה גדולה מספיק, לקראת ההשתלה יש לבצע הליך מקדים של השתלת עצם כדי לספק בסיס יציב לשתל. גורם סיכון עשוי להתממש אם השתלת העצם איננה מסתיימת בהצלחה המצופה ועדיין אין מספיק עצם לצורך ההשתלה.
כמו כן, ברוקסיזם שהוא מצב של חריקת שיניים, יכול להפעיל כוחות חזקים על השתל, מה שעלול להוביל לנזק לשיניים החלופיות. מטופלים עם גורמי סיכון אלה צריכים להקפיד במיוחד על תשומת לב קפדנית להוראות הרופא ועל הגעה לביקורת לעיתים קרובות.
בחירת רופא השיניים לביצוע ההשתלה
בחירת רופא שיניים מנוסה תורמת רבות לשיפור אחוזי ההצלחה ולשביעות רצון המטופלים. בעת בחירת רופא שיניים שימו לב לדברים הבאים:
וודאו שמדובר ברופא מוסמך, זכותכם לשאול מהיכן ההסמכה, היכן למד רפואת שיניים והיכן הוכשר בביצוע השתלות.
בררו על ניסיונו של רופא השיניים בהשתלות בלסת התחתונה. בקשו לראות תמונות של לפני ואחרי של מטופלים של הרופא.
חפשו המלצות וחוות דעת של מטופלים, עדיף בגילכם או במצב רפואי הדומה ככל האפשר לשלכם.
בקרו במרפאה, שימו לב לאווירה במקום וגם ליחס האישי ולמידת הסבלות של הרופא וכלל הצוות. שאלו האם מבצעים במקום בדיקות הדמיה מקדימות כגון סיטי להשתלות שיניים (CBCT).
אצלנו במרכז הרפואי להשתלות שיניים, ד"ר שוורץ וצוותו יעניקו לכם את הטיפול האיכותי והמקצועי, המבוסס על ניסיון עשיר ומחויבות גבוהה לכל לקוח. מגיע לכם ליהנות מיחס אישי, רופא בעל הכשרה מקיפה ושנים של ניסיון בהשתלות עם תוצאות מצוינות.
ד"ר שוורץ וצוות המרפאה סייעו עד כה לאינספור מטופלים להחזיר את החיוך ואת הביטחון העצמי, בזכות שתלים באיכות מצוינת, שנותנים הרגשה טבעית במיוחד. אם אתם שוקלים השתלת שיניים בלסת התחתונה או זקוקים למידע נוסף, מוזמנים להגיע למרפאה לשיחת עם הרופא ולהתרשם ממראה עיניכם.
קראו את המלצות מטופלים שעברו טיפול שיניים במרפאת ד"ר שוורץ: